5 начина как да прочистим организма си
видяна 12999 коментари 3

21 октомври 2011 | 09:54

Почти всеки човек възприема с ентусиазъм словосъчетанието “прочистване на организма”, но какво всъщност трябва да прочистваме и как да направим това…

Прочистването на организма е все още спорен от медицинска гледна точка въпрос, а в думата шлака всеки специалист влага свой смисъл.

Максималното, което можем да направим е да помогнем на организма да изпълнява добре отделителните функции.

Но това трябва да става много внимателно, а не сляпо доверявайки се на “проверената рецепта”.

Промивка: Всеки ден трябва да се изпиват 2,5-3,5 литра течности.

Този интензивен режим, базиран на течности, способства за засилване работата на бъбреците и затова трябва да сме сигурни, че с тях всичко е наред. Важно е също така да пием не само вода, но и сокове, чайове и отвари. Обемът на храната трябва да се съкрати около 1,5-2 пъти и тя да бъде лека - млечни продукти, риба, ориз, зеленчуци.

Препоръчителна е, по възможност, и употребата на диня (по 0,5 кг в продължение на 10-12 дни), която подобрява отделянето на урината и дори е способна да се справи с малките камъни.

Но при този начин черният дроб и жлъчката бездействат, а червата се прочистват само отчасти. Освен това той не е безопасен: при интензивната работа на бъбреците се отмиват витамините от група В и калцият и затова е добре да се приемат допълнителни количества.

Зехтин плюс лимон: През деня не се яде нищо, като на всеки два часа се изпива по половин чаша лимонов сок и 2 супени лъжици зехтин.

Този начин за прочистване е подходящ само за напълно здрави хора. Той е твърде опасен при възпалителни заболявания на черния дроб и при гастрит, защото лимоновият сок разяжда лигавицата на стомаха, а зехтинът натоварва черния дроб.

Растителна диета: Приемат се само плодове и зеленчуци.

При усвояването на месото в организма се образуват десетки пъти повече токсични вещества отколкото при усвояването на растителните белтъчини. Затова, дори да е временно, отказването от месото, яйцата и млякото ще бъде от полза.

Растителната храна стимулира работата на червата, черния дроб и бъбреците и е полезна за микрофлората на стомаха.

Но от друга страна плодовете и зеленчуците трябва да бъдат екологично чисти.

Особено добре акумулират токсичните вещества зелето, цвеклото, целината, копърът, ряпата.

По време на този вегетариански период трябва да се компенсира недостига от аминокиселини, желязо и витамини – ако не чрез допълнителен прием на хранителни добавки, то като се набляга на някои храни - соя, бобови култури, ядки и семена, съветват от zdrave.bg

Билки: Билковите отвари се приемат в продължение на няколко седмици.

Те стимулират работата на бъбреците и черния дроб. Листата коприва и плодът на кимиона стимулират образуването на жлъчен сок. Магданозът повишава тонуса на жлъчката и подобрява отделянето на жлъчния сок. Копърът и боровинките притежават диуретично действие. Пелинът, корените на глухарчето, листата на дивите ягоди способстват за бързото извеждане на токсините.

За да се постигне желания ефект отварите трябва да пият в продължение на няколко месеца. Грешният избор на билка може да има сериозни последици. Затова предварителната консултация с лекар е задължителна.

Не бива да се приемат едновременно билки с противоположно действие, например такива, които прочистват и черния дроб, и други, които прочистват бъбреците - натоварването за организма ще бъде твърде голямо.

Парна баня или сауна: Ако всеки ден се прави парна баня, организмът ще се прочисти от шлаката.

Интензивното отделяне на пот, заедно с приемането на диуретични чайове, наистина подобрява работата на бъбреците. Освен това в банята става дълбоко почистване на кожата, кръвоносните съдове се разширяват, а след това бързо се свиват, което осигурява профилактиката срещу образуването на тромби и повишава тонуса на вените и артериите.

Като цяло банята е отлична прочистваща процедура, но има много противопоказания.

      

Тя е опасна за хората със сърдечно-съдови проблеми. Високата температура влияе неблагоприятно на мозъка и сърцето.

Препоръчителни са активните процедури с “ефект на баня” за отделни части на тялото – например завиване на тялото с чаршаф, намокрен в гореща билкова отвара, след което върху него се поставя целофан и топло одеяло, така че тялото да се окаже в своеобразна капсула. По този начин главата не е подложена на влиянието на високите температури.нагоре

Коментари 1. 3
  22 март 2013 | 18:17

  По време на пречистващи режими не се ядат млечни продукти, определено не са лека храна, а ориз се използва за захранване след приключване на прочистването.

 2. 2
  m 21 октомври 2011 | 10:40

  да, съгласна съм с първия коментар. статията наистина е интересна, не е от онези "яж това, яж онова"

 3. 1
  21 октомври 2011 | 10:27

  interesna statia

Добави Коментар

нагоре

Спечели ме

Вижте кой си спечели награди от Винарна Свищов

Днес станаха ясни имената на печелившите от играта на Винпром Свищов

За дома

Красивият апартамент на Весела Тотева

Чаровната дизайнерка сподели с приятели и фенове във фейсбук коледната украса на дома си

Астро кутия

Годишен хороскоп за 2015 година

Годината ще започне с поредица на пръв поглед незначителни събития. Но не се отнасяйте лекомислено към тях – всяко едно може да доведе до куп неприятни последици, ако не реагирате правилно и своевременно

Най-ново в Woman.bg

Мел Би се развежда 20 декември 2014

Звездни сватби 2014 г. 19 декември 2014

Арт Box

Рецепти от "По-здрави бебета"

Представяме ви част от рецептите на холистичния нутриционист Магдалена Пашова

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се