5 начина как да прочистим организма си
видяна 13746 коментари 3

21 октомври 2011 | 09:54

Почти всеки човек възприема с ентусиазъм словосъчетанието “прочистване на организма”, но какво всъщност трябва да прочистваме и как да направим това…

Прочистването на организма е все още спорен от медицинска гледна точка въпрос, а в думата шлака всеки специалист влага свой смисъл.

Максималното, което можем да направим е да помогнем на организма да изпълнява добре отделителните функции.

Но това трябва да става много внимателно, а не сляпо доверявайки се на “проверената рецепта”.

Промивка: Всеки ден трябва да се изпиват 2,5-3,5 литра течности.

Този интензивен режим, базиран на течности, способства за засилване работата на бъбреците и затова трябва да сме сигурни, че с тях всичко е наред. Важно е също така да пием не само вода, но и сокове, чайове и отвари. Обемът на храната трябва да се съкрати около 1,5-2 пъти и тя да бъде лека - млечни продукти, риба, ориз, зеленчуци.

Препоръчителна е, по възможност, и употребата на диня (по 0,5 кг в продължение на 10-12 дни), която подобрява отделянето на урината и дори е способна да се справи с малките камъни.

Но при този начин черният дроб и жлъчката бездействат, а червата се прочистват само отчасти. Освен това той не е безопасен: при интензивната работа на бъбреците се отмиват витамините от група В и калцият и затова е добре да се приемат допълнителни количества.

Зехтин плюс лимон: През деня не се яде нищо, като на всеки два часа се изпива по половин чаша лимонов сок и 2 супени лъжици зехтин.

Този начин за прочистване е подходящ само за напълно здрави хора. Той е твърде опасен при възпалителни заболявания на черния дроб и при гастрит, защото лимоновият сок разяжда лигавицата на стомаха, а зехтинът натоварва черния дроб.

Растителна диета: Приемат се само плодове и зеленчуци.

При усвояването на месото в организма се образуват десетки пъти повече токсични вещества отколкото при усвояването на растителните белтъчини. Затова, дори да е временно, отказването от месото, яйцата и млякото ще бъде от полза.

Растителната храна стимулира работата на червата, черния дроб и бъбреците и е полезна за микрофлората на стомаха.

Но от друга страна плодовете и зеленчуците трябва да бъдат екологично чисти.

Особено добре акумулират токсичните вещества зелето, цвеклото, целината, копърът, ряпата.

По време на този вегетариански период трябва да се компенсира недостига от аминокиселини, желязо и витамини – ако не чрез допълнителен прием на хранителни добавки, то като се набляга на някои храни - соя, бобови култури, ядки и семена, съветват от zdrave.bg

Билки: Билковите отвари се приемат в продължение на няколко седмици.

Те стимулират работата на бъбреците и черния дроб. Листата коприва и плодът на кимиона стимулират образуването на жлъчен сок. Магданозът повишава тонуса на жлъчката и подобрява отделянето на жлъчния сок. Копърът и боровинките притежават диуретично действие. Пелинът, корените на глухарчето, листата на дивите ягоди способстват за бързото извеждане на токсините.

За да се постигне желания ефект отварите трябва да пият в продължение на няколко месеца. Грешният избор на билка може да има сериозни последици. Затова предварителната консултация с лекар е задължителна.

Не бива да се приемат едновременно билки с противоположно действие, например такива, които прочистват и черния дроб, и други, които прочистват бъбреците - натоварването за организма ще бъде твърде голямо.

Парна баня или сауна: Ако всеки ден се прави парна баня, организмът ще се прочисти от шлаката.

Интензивното отделяне на пот, заедно с приемането на диуретични чайове, наистина подобрява работата на бъбреците. Освен това в банята става дълбоко почистване на кожата, кръвоносните съдове се разширяват, а след това бързо се свиват, което осигурява профилактиката срещу образуването на тромби и повишава тонуса на вените и артериите.

Като цяло банята е отлична прочистваща процедура, но има много противопоказания.

      

Тя е опасна за хората със сърдечно-съдови проблеми. Високата температура влияе неблагоприятно на мозъка и сърцето.

Препоръчителни са активните процедури с “ефект на баня” за отделни части на тялото – например завиване на тялото с чаршаф, намокрен в гореща билкова отвара, след което върху него се поставя целофан и топло одеяло, така че тялото да се окаже в своеобразна капсула. По този начин главата не е подложена на влиянието на високите температури.нагоре

Коментари 1. 3
  22 март 2013 | 18:17

  По време на пречистващи режими не се ядат млечни продукти, определено не са лека храна, а ориз се използва за захранване след приключване на прочистването.

 2. 2
  m 21 октомври 2011 | 10:40

  да, съгласна съм с първия коментар. статията наистина е интересна, не е от онези "яж това, яж онова"

 3. 1
  21 октомври 2011 | 10:27

  interesna statia

Добави Коментар

нагоре

Жълта шпионка

Познахте ли я?

Снимката, която виждате, е от детските години на една млада и доста скандална известна дама

Съветите на д-р Папазова

Тибетските капки - универсална рецепта за пречистване

Тибетските капки имат мощно имуностимулиращо действие, пречистват организма от токсини и свободни радикали

Астро кутия

Най-съкровената тайна на всяка зодия

Колкото и да сте им близки, колкото и да сте спечелили доверието им и доказали любовта си, има определени неща, които всяка зодия никога не би ви признала...

Душевна работилница

Жена на ръба на нервната криза.

Докато винаги търсиш или чакаш някой да запълва вътрешното ти пространство, никога няма да отвориш вратите на собствената си Вселена. Самотата може да даде време и място за изцерение на душата

Най-ново в Woman.bg

Познахте ли я? 27 март 2015

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се