Специалисти по акупресура, остеопати, физиотерапевти и т.н. често излизат с интересни хипотези относно причините за болките в кръста. Сред тях обаче могат да се срещнат и някои абсурдни твърдения, на които е време да спрем да вярваме, тъй като прилагането им може дори да ни навреди:

Мит 1: Причина за болката е неправилната стойка

Неправилната стойка си е спечелила лошата слава като най-сериозната причина за болките в кръста. Много съвременни методи за справяне с проблема са насочени към създаване на специални позиции, предназначени за седене пред бюрото например, които да облекчават натоварването на гърба. Но като цяло връзката между стойката и болката в кръста все още не е напълно установена.

В случая по-важното е избягването на продължително застояване на стола, като се стараем да раздвижваме тялото си в различни позиции и докато седим, категорични са специалистите.

Мит 2: Методът "Пилатес" ще ви излекува

Напоследък все по-често чуваме думата "пилатес". Става дума за система от упражнения, представляваща модерен микс от физически натоварвания и упражнения от областта на каланетиката, балета и йогата, на фона на релаксираща музика. От много места ще чуем или прочетем, че „пилатес“ е и чудесен метод за лечение на болките в кръста. Подобно твърдение обаче към днешна дата все още не е напълно доказано. Методът "Пилатес" е идеален избор за поддържане на форма - укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, слива в едно ума и тялото. Но цялата тази компилация от въздействия може да доведе и до обратния ефект, твърдят много специалисти. Според тях е възможно хора, които никога не са страдали от болки в кръста, да получат такива вследствие на "пилатес".

Далеч по-добрият вариант е практикуването на хатха йога.

Мит 3: Укрепването на мускулатурата на корпуса облекчава болките в кръста

Укрепването на мускулатурата на корпуса е сред основните цели във фитнес практиката. Според разпространеното мнение увеличаването на мускулната маса в областта на корпуса е сред факторите, влияещи благотворно върху болките в гърба. Но според резултатите от изследвания се оказва, че това не е вярно, тъй като работата над едни мускули за сметка на други може да доведе до обратния ефект.

Ето защо специалистите съветват да се съсредоточим върху равномерното укрепване на мускулите от всяка една част на тялото ни, а не само върху определени групи за сметка на други.

Мит 4: Легнете, докато болката отмине

Легналото положение на тялото може дори да забави оздравяването, уверява д-р Джереми Смит, гръбначен хирург в Калифорния. Според него и много други експерти това не е най-удачният начин за облекчаване на болката, въпреки че е добре да намалите малко физическата активност. Такава обаче трябва да има. Хората, които продължават да се движат, оздравяват по-бързо, твърдят специалистите.

Мит 5: Масажът премахва болката

В никакъв случай не трябва да се прибягва до масаж по време на болка в гърба или поне не докато не се установи източникът за нея. Някои заболявания, като дискова херния например, категорично забраняват подобни манипулации.