Автор
Woman.bg

5 хранителни продукта, които ще подобрят сексуалния ви живот

Комбинация от редица фактори – стрес, умора, хормонални промени и др., може да окаже неблагоприятно въздействие върху нашия сексуален живот. Това обаче не означава, че не съществуват тайни прийоми, с които да им противодействаме. И къде другаде можем да ги открием, ако не в храната. Ето пет продукта, чиито свойства ще съживят сексуалната енергия и ще възпламенят страстите в спалнята.

1. Зеленолистни зеленчуци

Тъмно зеленолистните зеленчуци са богати на два изключително ценни микроелемента, важни както за имунната система, така и за сексуалния живот – желязо и витамин С. Комбинацията между тях превръща зеленолистните зеленчуци в истинска витаминозна бомба. Защо това е така. Знаем, че ниското съдържание на желязо намалява жизнения тонус и енергия на организма, в резултат на което се появява чувството на умора, вялост и отпадналост. От друга страна витамин С благоприятства за пълноценното усвояване на желязото, както и за синтеза на карнитин – друг хранителен елемент, необходим за производството на енергия.

Зеленолистни зеленчуци са: спанакът, къдравото зеле, броколито, листата на цвекло и ряпа и др.

2. Цинк

Цинкът прави чудеса за тялото ни – от заздравяването на рани и синтезирането на протеини до увеличаването на либидото. Цинкът изпълнява важна роля за хормоналния баланс и е добре известен със свойството си да повишава вероятността от забременяване. Мъжете по-специално могат да увеличат дневния прием на цинк и така да се възползват от неговото влияние върху производството на тестостерон, важно за сексуалната функция.

Най-много цинк се съдържа в храни като пилешко месо, морски дарове (раци, стриди), кашу, тиквени семки и тъмен шоколад.

3. Протеин

L-аргинин е една от аминокиселините, които участват в изграждането на мускулната тъкан и включва в състава на протеините. След като попадне в тялото, тя се превръща в азотен оксид, който помага на кръвоносните съдове да се отворят по-широко. Това от своя страна допринася за подобряването на кръвния поток. Това означава, че L-аргининът увеличава притока на кръв и към ерогенните зони, което от своя страна действа подобряващо на нивото на сексуалната възбуда.

Протеинови храни, които доставят максимални дози аргинин на организма, са пуешко месо, пилешко, свинско, тиквено семе, соя, леща, фъстъци и нахут.

4. Ферментирали храни

Ниското либидо, вагиналната сухота и болезненият полов акт са често срещани явления около периода на менопаузата и са тясно свързани с намаляване нивата на естроген. Ферментиралите храни от соя имат висока концентрация на фитоестрогени, което ги превръща в мощни стимулатори на сексуалния нагон при жените. Именно ферментиралите соеви храни осигуряват най-много лесно смилаеми соеви изофлавони, които помагат за възстановяването на хормоналния баланс в организма.

Богати на естроген са храни като тофу, темпе, тамари, както и кореноплодни зеленчуци като пащърнак и ряпа.

5. Пикантни храни

Може да не вярвате, но лютите храни разгорещяват страстите. Благодарение на своята пикантнист и топлина, те задейства в организма отделянето на ендорфини, което от своя страна увеличава чувство на удоволствие. Пикантни храни също така подобряват кръвообращението и притока на кръв към гениталиите.

Пикантни храни, известни със способността си да увеличават сексуалната възбуда и да водят до по-мощен оргазъм, са сминдух, люти чушки и чесън.