Автор
Woman.bg

5 грешки в храненето, които пречат на отслабването ви

Полагате всички възможни усилия да свалите онези упорити няколко килограма от последната Коледа/Нова година/Великден/или поредното гостуване при баба/мама/онази приятелка, която сякаш е измислила предаването "Мастършеф" и може да сложи половината главни готвачи в малкия си джоб. Та по темата – искате да влезете в онези дънки, но поради някаква мистериозна причина това не се случва.

Разбира се, при толкова противоречива информация, касаеща свалянето на килограми, е съвсем в реда на нещата да се объркате относно това кога, какво и колко да се храните, за да постигнете оптималното си тегло.

Ето и моят топ 5 на грешките, които клиентите ми правят по пътя към новото си тяло.

1. Не пиете достатъчно вода

Тялото е съставено от между 50-75% вода. Най-логичното нещо, което трябва да правим е да се грижим за хидратацията си. Приемът на 1.5-2.5л вода предотвратява сухата кожа , очи и напуканите устни. Чест признак на дехидратация са проблемите в храносмилането и констипацията. Водата помага в борбата с излишните килограми и преяждането, защото понякога тялото дава залъгващи сигнали на глад, а всъщност му липсва вода.

Съветът на Радо: Инсталирайте си приложение на телефона, което ви подсеща на всеки половин – един час, че чашата с вода ви чака или просто носете вода винаги със себе си и я слагайте на видно място.



2. Не ядете достатъчно протеин

Наблюдавам нещо общо между хората, които изпитват трудност да свалят излишните си килограми. Това най-често е малкото количество протеин, което включват в ежедневното си меню. По-голям прием на този макронутриент води до ситост и намаляване на приема на калории, както и до изгражане и възстановяване на мускулната тъкан. Това от своя страна е причина за това тялото ни да изглежда по-оформено.

Съветът на Радо: Първото нещо, което карам хората да направят, преди да говорим за хранителния им режим, е да записват всичко, което ядат в рамките на 5-7 дни. Получава се така, че те самите откриват интересно поведение в храненето си.



3. Мислите, че можете да ядете повече, защото сте направили тежка тренировка

Една от големите грешки, които хората допускат, е да се „награждават” за тежки тренировки. Мисълта, че можем да изгорим изядените калории с тренировка, е погрешна. Проста справка за калориите на един мъфин или нещо тестено показват, че нямаме шанс да се освободим от мазнините, ако тренирате, за да ядете повече.

Съветът на Радо: Опитайте се така да структурирате тренировките си през деня, че след тях да следва някое от основните ви хранения (закуска, обяд, вечеря).



4. Храненето ви е рестриктивно

Няма хранителен режим или диета, които са ограничаващи и които да имат дълготраен ефект. Повечето хора, които са преминали през всички познати диети могат да го потвърдят. Докато съзнанието ни живее с мисълта, че определена храна е „забранена”, ние сме изправени пред битка, която не можем да спечелим.

Съветът на Радо: Не изключвайте от менюто си цели групи храни. Можете да правите заменки и плавно да преминете към един здравословен и балансиран начин на хранене.

5. Ядете повече или по-малко калории, отколкото осъзнавате

Преди да започнем конкретен хранителен план, е добре да имаме някакви основи, за да излезем от омагьосания кръг на диетите. Липсата на реална представа за приеманите калории и познание за хранителната стойност на определените храни е нещо, което може да ни попречи по пътя към трайно желаното тяло и добрата форма. В зависимост от целите ви и началното ви тегло се определя минимален и максимален прием на калории за деня. Важно е да не падате под 1200 калории на ден, защото така въздействате и на метаболизма си, като го забавяте.

Съветът на Радо: В началото винаги препоръвам на хората, с които работя, да записват храненията или да използват приложение, което смята калориите. Това ни дава добра ориентация дали се движим в рамките на калорийния прием, необходим за постигане на целите ни.

Автор: Радослав Рангелов

Радослав Рангелов се занимава с кондиционни тренировки повече от 10 години, също така е сертифициран атлет към Gymnastic Bodies, USA. Прилага различни методи на трениране, но фокусът е върху подобряване на мобилността на тялото и тренировките за сила със собствено тегло, с елементи от спортната гимнастика. Той е основател и на Motivity GST. Актуален график с груповите занимания можете да откриете тук.