5 емблематични коледни сладкиша от цял свят

09 декември 2016 | 16:59
видяна 4724
коментари 1
Снимка: Thinkstock

Няма страна по света, която да не се похвали със своите уникални и единствени по рода си апетитни коледни ястия, всяко едно от които се отличава със свой собствен и неподражаем стил и обаяние. А това, което всички ние обичаме да си похапваме най-много на Коледа, безспорно са традиционните празнични десерти. Ето защо, на прага на дългоочакваните коледни дни, избрахме за вас рецепти на емблематичните коледни сладкиши от пет държави – Великобритания, Франция, Мексико, Италия и Германия.

Коледно пънче "Bûche de Noël"

Няма как да не започнем с този изкусителен арт сладкиш, който олицетворява дървото, горящо в камината през коледните празници. Французите вярват, че той носи късмет, обич и топлина през цялата нова година.

Продукти:
4 яйца
100 гр захар
50 гр брашно
ванилия
1 с.л. какао
1/3 пак. масло
За крема:
200 мл течна сметана
2 черни шоколада
1 млечен шоколад
2 пакетчета масло
сладко от портокалови корички

Приготвяне:
Жълтъците се разбиват с половината захар (2 с.л.) до побеляване. Прибавя се брашното и какаото. Разбиват се белтъците на сняг и постепенно (без да се спира миксера), се прибавят другите 2 лъжици захар. По малко се добавя към жълтъците и внимателно се разбърква с шпатула. В тавата на фурната се разтопява 1/3 пак. масло и се разнася навсякъде. Фурната се нагрява до 180 градуса. Сместа се разстила в тавата и се заравнява хубаво. Слага се да се пече и след 5 минути фурната се изключва. Оставя се още около 15 минути, или докато стане златисто и краищата се свият. Изважда се и се навива в навлажнена кърпа.

За шоколадовия крем се разтопяват на тих огън 125 мл сметана, начупените шоколади и маслото. Сместа се прехвърля в купа и се оставя за 3 часа в хладилник да се стегне. После се разбива леко. 2/3 от нея се отделя и се смесва с 80 гр. разбита сметана и отцедени и нарязани на ситно портокалови корички от сладко. Намазва се блата и се навива на руло. Отрязва се напреко малко парче от него и се поставя отстрани като клон на дънера.

Останалият ганаш се намазва върху рулото и с вилица се оформя „кората“ на пънчето.
Може да се украси по всякакви начини – гъбки от целувчено тесто, захаросани черешки и листа от захарно тесто, дори естествена клонка от имел би била най-добрата украса. Аз имах снежинки и използвах тях.

Коледен мексикански сладкиш "Rosca de reyes"



Продукти:
800 г пшенично брашно
250 г краве масло
150 г захар
3 яйца
7 яйчни жълтъка
2 с.л. ванилин
2 с.л. портокалова кора
35 г мая
1 щ. сол
За украса:
1 разбито яйце
захаросани плодове 
разтопено масло

Приготвяне: 
Смесете маята с половин чаша топла вода и 2 с.л. брашно. Оставете да престои 15 минути. Смесете брашното, яйцата, жълтъците, ванилията, портокаловата кора, маслото, солта и добавете разредената мая.Замесете тесто. Оставете го на топло място в продължение на 1 час, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Омесете тестото отново и оставете да престои на топло още 1 час повече. Оформете тестото пръстеновидно, като го осучете на плитка. Оставете да престои 30 минути. Разбитото яйце нанесете на тънък слой върху повърхността на тортата. Наредете отгоре и нарязаните на ситно захаросани плодове. Печете при 150 ° С около 40 минути. Намажете с разтопеното масло.

Италиански коледен сладкиш “Panettone“

Продукти:
500 г брашно
1 кубче прясна мая
150 г масло
180 мл прясно мляко
100 г  захар
1 пакетче ванилия
3 жълтъка:
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. настъргана лимонова кора
50 гр. захаросани портокалови корички
50 гр.захаросани лимонови корички
150 г стафиди
щипка настъргано индийско орехче
½ ч.л. сол

Приготвяне:
Натрошете кубчето мая и разбъркайте с топлото мляко заедно със захарта. Добавете малко брашно и отново разбъркайте. От всички продукти замесете тесто.Покрийте с кърпа и оставете за 30 минути на топло да втаса. След това го омесете отново и го сложете във форма за печене. Отново покрийте и оставете да втаса. Загрейте фурната на 200. Панетонето покрийте с алуминиево фолио и го сложете във фурната. Намалете огъня  на 180 градуса. След около 15-тина минути отстранете фолиото. Печете общо около 45 минути. Поднесете сладкиша охладен.

Английски коледен пудинг



Продукти:
175 г краве масло
2 яйца 
1ч.ч. сушени череши
1 ч.ч. тъмни стафиди
1 ч.ч. бели стафиди
50 г сурови белени бадеми
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон
1 морков
50 мл портокалов ликьор
150 мл бренди
175 г захар 
175 г галета
125 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1ч. л. джинджифил
1 ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
100 мл бита сметана за гарниране

Приготвяне:
Смесете в купа настръганите цитрусови кори, настърганият морков, стафидите, черешите и бадемите. Залейте с брендито и портокаловия ликьор и оставете да престои за една нощ. В друга купа смесете захарта, галетата, брашното, бакпулвера, канелата, джинджифила и индийското орехче и разбъркайте. Към сухите съставки добавете накиснатите от предната вечер продукти заедно с течността. Добавете и маслото заедно с леко разбитите яйца и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Застелете дъното на дълбока купа с хартия за печене, изсипете върху нея сместа и покрийте отгоре с друга хартия за печене. Завийте хубаво с алуминиево фолио и вържете с конец да не излиза парата. Сложете в дълбока тенджера и налейте вода до половината. Гответе на много тих огън 6 часа. От време на време, ако има нужда, доливайте вода. Преди да поднесете, облейте пудинга с бита сметана.

Немски коледен щолен

Продукти:
150 г стафиди 
75 г смесени захаросани цитрусови кори
150 г ядки по избор, стрити или нарязани на едро 
2-3 бр. зелени смокини от сладко
5 с. л. ром
100 мл прясно мляко
50 г захар
1 пак. мая 
500 г брашно, пресято
250 г краве масло
5 яйчени жълтъка
2 пак. ванилия
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч. л. сол
100 г пудра захар
подправки - индийско орехче и/или смлян кориандър

Приготвяне:
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта, подправките и 5 с. л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да втаса. Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, 150 г размекнато масло, жълтъците, ванилията и настърганата лимонова кора и размесете.

След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори, нарязаните смокини и ядките и отново размесете. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло, докато увеличи обема си два пъти. Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото, така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло, така че да покрие прегънатия вече край.

Сложете в намаслена тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря, покрийте с фолио. Когато извадите щолена от фурната, го намажете с разтопено масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти, докато свършат захарта и маслото. 

Woman.bg

Царството на жените

Още по темата

Коментари

1 p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g
  09 декември 2016 | 18:37 отговор
 

ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ТОП 46 ОТ 69$ ДО.....$ МЕСЕЧНО САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ, КАКВИТО СТЕ НА ФЕЙСБУК, НО ОТ ТАМ НЕ ВИ ЗАПЛАЩАТ. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОСЕТЕТЕ ОБНОВЕИЯ САЙТ(НАД 52 000 ПОСЕЩЕНИЯ) ЧРЕЗ ГУГЪЛ------->p e c h e l i o n l i n e. o v o .b g --------->ФЕЙСБУК СТРАНИЦА-PECHELI OT SAITOVE

 

Добави Коментар

Най-четени