Непал

Разположеният на северната граница на Индия Непал е една от най-екзотичните дестинации. На територията му се намира най-дълбокият каньон и осем от десетте най-високи върха в света. Страната изобилства с красиви пейзажи, буйна растителност, антични храмове, будистки светини, обширни долини и старинни селища. През Непал минават множество реки, по-голямата част от които извират от Хималаите, а други водят началото си от Тибет. Всички те преминават границата с Индия, където някои от тях се вливат в свещената река Ганг. Високо в планините има магични ледникови езера и живописни долини, до които малцина са стигали.

Четете още: Седем невероятни плажни дестинации за пролетната ваканция

За около 150 години Непал остава изолиран от света заради политиката, водена от крал Притхви Нарян Шах на дистанцираност от Британската монархия. Именно на това столицата Катаманду дължи мистичната си атмосфера с многото храмове, изработени изцяло от дърво, с изящно гравирани врати и прозорци. Освен Катманду, други популярни градове са Покхара, Дхуликхел и Нагаркот.

Мароко

Всеки, който обича да изследва екзотични култури и е привлечен красотата на морските градове, ще се влюби в Мароко. Намиращото се в Северна Африка, кралство Мароко изобилства с магнетични пейзажи - красива природа, пъстри и оживени пазари, старинна архитектура, дълги пясъчни плажове и колоритно население.

Това е земята на тъканите на ръка платове и килими, на ароматите от много подправки, на разказвачите на приказки, на амбулантните търговци, на укротителите на змии - шарения, граничеща с кич, която примамва като чаша силен ментов чай. В Мароко го приготвят по специален начин - в чайник се слагат ментовите листа, които се запарват с гореща вода и след това се пускат бучки захар, докато чайникът прелее.

Течността се разсипва в чаши, от тях пак се налива в чайника, после пак в чашите и така около пет минути преди човек да отпие от чашата с ароматна напитка, напомняща на външен вид на мохито. Градовете на Мароко са повече от известни - Казабланка, Танжер, Маракеш, Рабат, Фес, Есауира.

Виетнам

Виетнам съвсем не е идеалната туристическа дестинация, но определено е екзотична в много отношения. Това е страна, която е взела и най-доброто, и най-лошото от даровете на съдбата - от времена на триумф до години на унищожителни конфликти и войни.

Излишно е да се споменава, че намиращата се на полуостров Индокитай държава има бурна и противоречива история. Природата е не по-малко впечатляваща и това не са празни приказки.

Четете още: Добре дошли в Хобитово!

Водопадите Бан Гиок, планините Сапа, заливът Халонг без конкуренция се нареждат в челните места на класациите за най-красивите кътчета на планетата. Виетнам е и страна с божествени плажове, гигантски планини, гори, обрамчени в мъгли, старинни императорски сгради. В планините живеят над 60 вида малцинствени групи, които прибавят допълнителен колорит към облика на страната.

Коста Рика

Коста Рика е тропически рай с екзотична флора и фауна. Неслучайно е смятана за една от най-добрите еко дестинации - невероятна дива природа с изобилна растителност от над 1000 вида орхидеи и над 850 вида птици, чисти плажове с бял пясък, приказни облачни гори. Коста Рика е също така царство на пеперудите и на усмихнатите хора.

Всичко това звучи малко отнесено на фона на това, което човек може да преживее в света на дивата природа. Усещането, човек да върви през места, по които само преди миг е минал ягуар или тапир, е повече от невероятно. Джунглата на Коста Рика е дом на маймуни капуцини, миещи се мечки, тукани, колибри, папагали, тангари, лешояди. Дори не си я помисляйте да се разхождате без да сте обули гумени ботуши (особено след като се свечери), тъй като в джунглата има много змии. Добре е да си носите и репеленти против комари. Все пак понякога екзотиката "хапе".

Гренландия

Грeнландия не е евтина дестинация, но малко страни успяват да комбинират по толкова уникален начин живописните пейзажи с ярка светлина и суровата сила на природата. Грeнландия определено е земята на приключенците - в страната почти няма пътища, но за сметка на това разходката с хеликоптер или лодка си струва всяка похарчена стотинка. Тук се намират едни от най-красивите фиорди на планетата, а и най-големият извънконтинентален остров е най-слабо населеният на планетата.

Може би една от най-незабравимите гледки са малките фотогенични градчета с цветни дървени къщи, които се нареждат по зрелищност веднага след Северното сияние. Все пак Гренладния е близо до Северния полярен кръг. Поздравът от Севера също може да носи екзотика и Гренландия е доказателство за това.

Източник: idi.bg