Основавайки се на разнообразна информация от различни лекари и спортисти, както и на личните си постижения под ръководството на най-изтъкнатите специалисти в света, американският лектор и бизнесмен Тимъти Ферис разяснява кои са малките неща, които ще доведат до радикална промяна на тялото и духа ни в книгата си „4-часовото тяло“ (ИК „Изток-Запад“).

В ценното ръководство авторът дава полезни, ефикасни и бързи за изпълнение съвети как да поддържаме тялото си във върхова форма, да редуцираме нежеланите килограми и да ги превърнем в мускулна маса за по-малко от месец, да се радваме на пълноценен сексуален живот и да сме напълно отпочинали дори след двучасов сън.

Тимъти Ферис – автор на бестселъра на Ню Йорк Таймс „4–часовата работна седмица“, преведен на 35 езика – изследва човешкото тяло в продължение на години и базирайки се на множество и разнообразна информация от най-различни специалисти, световноизвестни лекари и видни спортисти, в интригуващата си книга „4–часовото тяло“ дава решения на проблеми за цял спектър от въпроси, които интересуват всеки от нас: като се започне от това как да поддържаме завидна фигура, без да сме подложени на зверски диети, и се стигне до радостта от пълноценен сексуален живот.

В необичайното и особено полезно ръководство Ферис развива принципа на италианския социолог, инженер и икономист Вилфредо Парето, известен като правилото „80/20“: 80% от богатството и доходите в обществото се създават и притежават от 20% от населението. Ферис сочи най-важните 2,5% от възможностите, които имаме на разположение, за да възстановим тялото си и да увеличим неговите възможности. Тези 2,5% – твърди още авторът – ни дават 95% от желаните резултати; те носят само 3% по-малко полза, отколкото бихме имали, ако вложим 12 пъти повече усилия.

В „4–часовото тяло“ Тимъти Ферис дава подробни и лесни за изпълнение съвети как човек може да постигне генетичния си потенциал за 6 месеца; да спи по два часа на ден и да е на гребена на вълната; да изгуби повече телесни мазнини от опитен маратонец, и то докато преяжда; да се отърве от повече от 50 килограма срещу тренировки от по двадесет минути два пъти седмично; да натрупа 30 килограма чиста мускулна маса за 28 дни; да доведе всяка жена до петнадесетминутен оргазъм и др.

Накратко, американският бизнесмен и лектор в редица престижни университети – подложил се лично на безброй тренировки, хранителни режими и експерименти под зоркото око на най-добрите професионалисти в света – ни предлага бърз, изпитан и абсолютно безболезнен начин да станем свръхчовеци.

Ферис е номиниран за един от най-иновативните бизнесмени за 2007 г. и е определян като „Супермен на Силициевата долина“ от сп. Wired, заради начина, по който може да манипулира човешкото тяло. Той е също световен рекордьор по танго и национален шампион по кикбокс (стил саншоу). Чете лекции в университетите „Принстън“ и „Сингюларити“, част от изследователския център „Еймс“ на НАСА, както и пред служителите на световните гиганти „Найк“, във Факултета по обществено здраве в „Харвард“ и др.

Откъс от „4-часовото тяло“, Тимъти Ферис

Маунтън Вю, Калифорния, 22 ч., петък

Зала „Шорлайн“ се пукаше по шевовете.
Повече от 20 000 души присъстваха на най-голямото музикално събитие в Северна Калифорния. Бяха дошли да чуят „Nine Inch Nails“, по-шумни и впечатляващи от всякога, на турне, което трябваше да им бъде последно.
Зад кулисите царяха по-изискани забавления.
– Братле, влизам аз в тоалетната да си свърша работата, обаче поглеждам нагоре, и какво мислиш? Главата на Тим подскача равномерно нагоре-надолу в съседната кабинка. Кляка и става, дума не обелва.
Глен, оператор на събитието и мой приятел, избухна в смях, докато се опитваше да покаже техниката ми. Честно казано, мисля че бедрата му имат нужда от малко работа, за да се приближат поне малко до успоредно положение.
– Клекнах четиридесет пъти, ако трябва да съм точен – вметнах аз.
Кевин Роуз, основател на „Digg“, един от най-популярните сайтове в света, също избухна в смях и вдигна бирата си, за да полеем дребния инцидент. Аз обаче бях нетърпелив да пристъпя към основното събитие.
През следващите 45 минути погълнах две големи пици с пиле и три шепи ядки с общо около 4400 калории. Беше четвъртото ми хранене за деня. Закуската се състоеше от две чаши сок от грейпфрут, голяма чаша кафе с канела, два кроасана с шоколад и два кекса с пълнеж от сладко и ядки.
По-интересната част от историята започна доста след като Трент Резнър напусна сцената.
Около 72 часа по-късно измерих индекса си на телесни мазнини с ултразвуков апарат, създаден от един физик в Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“.
Графиката на последния ми експеримент сочеше, че телесните ми мазнини са слезли от 11,9% на 10,2%, т.е. общото количество мазнини е спаднало с 14% за 14 дни.
Как ли? Ами донякъде благодарение на добре премерен прием на чесън, захарна тръстика и чаени екстракти.
Процесът не беше особено труден. Направо детска игра. Бяха необходими само някои дребни промени. Така де, дребни, само ако ги гледаме поотделно, но в комбинация доведоха до смайващ резултат.
Искате да удължите периода, в който кофеинът разгражда мазнини? Нарингенинът, една полезна малка молекула в сока от грейпфрут, върши точно това.
Искате да повишите инсулиновата си чувствителност, преди да се натъпчете като прасе и да препиете веднъж седмично?
Просто добавете малко канела в сладкишите си в събота сутрин и проблемът е решен.
Искате да обуздаете глюкозата от кръвта си за около час, докато се наслаждавате на някоя калорийна бомба, без да изпитвате и капчица вина? Имате поне половин дузина опции.
Добре де, но чак пък да свалите 2% телесни мазнини за две седмици? Как е възможно да се постигне подобно нещо, когато куп лекари не спират да ви убеждават, че няма как да изгубите повече от килограм мазнини на седмица? Ето ви тъжната истина: повечето уж универсални правила, и това е едно от тях, изобщо не са минавали практически изпитания в търсене на изключения.
Не можете да промените вида на мускулните си влакна? Нищо подобно. Майната ѝ на генетиката.
Трябва да броите колко калории поемате и колко изгаряте? Това в най-добрия случай е половинчато решение. Отслабвал съм, преяждайки непрекъснато. Бог да благослови чийзкейка.
Този списък може да продължи до безкрайност.
Май някой трябва да пренапише правилата.
Ето на това е посветено „4-часовото тяло“.