Над една трета от хората смятат себе си за самотни, а тези над четиридесетте страдат най-много, твърди изследване

Екип от учени е интервюирал 1300 души в Австралия на възраст над 18 години. Фокус на изследването е чувството за самота.

Най-малко самотни се оказали тийнейджърите и хората над 50 години, пише сп. Journal of Clinical Nursing, цитирано от zdrave.bg.

Английски психолог обаче смята, че самотата не винаги се асоциира негативно и някои хора сами избират самотно съществуване.

Австралийското изследване е установило, че хората със силни религиозни убеждения са били по-малко склонни да се определят като самотни, независимо от възрастта им. Жените са декларирани религиозни убеждения в по-голяма степен от мъжете и като цяло, установява проучването, те се чувстват по-малко самотни.

Друг интересен факт е, че самотата се оказва по-честа спътница на безработните, отколкото на пенсионерите.

Докато между местоживеенето и чувството за самота не е намерена връзка, то доходите влияят сериозно на усещането за самотност в следната зависимост: колкото по-беден, толкова по-самотен.

Самотата влияе върху здравословното състояние на човека, казват учените.

“Да разберем какво кара хората да се чувстват самотни е много важно, защото самотата може да увеличи риска за различни заболявания като например сърдечно-съдови заболявания и депресия. Тя има отношение и към други проблеми, например към домашното насилие”, казва проф. Уилям Лаудер от университета в Дънди, Шотландия, работил върху проучването.

“Едно от най-интересните открития на това изследване е, че то предизвиква общоприетото схващане, според което пенсионирането е свързано с намаляване на социалните контакти и хората се чувстват по-самотни, когато остареят”, казва още той и допълва:

“Добавянето на нова информация за самотата е много важно, тъй като тя е често срещан и истински застрашаващ здравето феномен”.

Науката вече опознава връзката между самотата и увеличаването на риска от затлъстяване. Учените се надяват, че новите данни ще помогнат на специалистите да намалят здравословните проблеми, причинени от нея.

Четете още: Езикът на тялото издава желанията

Има обаче и специалисти, които са против самотата да бъде разглеждана винаги като нещо негативно. Д-р Артър Касиди, социален психолог от университета Белфаст казва:

“Самотата е социално понятие. Има хора, които избират да водят самотно съществуване. Хора, предимно на възраст 30-40 години, може да са имали негативен опит като лоша връзка или просто да усещат, че не могат да се приспособят към обществото”.