1. Бременната жена се нуждае само от 300 калории повече.

Толкова се съдържат в 100 гр кашкавал или стафиди, например. Препоръчваните килограми, които жената трябва да качи по време на бременност, са между 10 и 16. Ако кантарът показва повече, е възможно да страдате от болки в кръста, гърба и краката, разширени вени и дори диабет и високо кръвно. Повечето килограми се отразяват и на бебето - обикновено то се ражда по-голямо и това стана с цезарово сечение.

2. Няма безопасно ниво на тютюнопушене през бременността.

Дори и една цигара на ден вреди на бебето. Над 60% от българките не отказват цигарите, докато носят детето си. Така увеличават риска от спонтанен аборт два пъти, намаляват притока на кръв към плацентата, като до плода не достигат важни хранителни вещества. Намалява и притокът на кислород, което пък пречи на бебето да диша пълноценно.

3. Гърдите на бъдещата майка са готови за производството на кърма още във втория триместър от бременността.

Всъщност, през цялата бременностт тялото се подготвя за лактацията - гърдите наедряват, вените върху тях изпъкват, защото се кръвоснабдяват обилно. През третия триместър от зърната започва да изтича жълтениката течност - това е коластрата. Добре е още през бременността да се подготвите за кърменето и да живеете с мисълта, че това е най-добрият избор, който можете да направите за детето си.

4. Бременните жени не са болни.

За да родят здраво и силно бебе, те трябва да се движат активно и да спортуват, ако състоянието им го позволява. Най-добрият спорт за бременни е плуването. Упражненията във вода намаляват натоварването върху ставите и се избягват резките движения.

Източник: dete.bg