Лошият дъх е един от най-големите ни кошмари, от който се мъчим да избягаме възможно най-бързо, но преди това е добре да знаем защо се случва така.

Дъхът ни не се дължи единствено на стомашни проблеми или други здравни фактори, но и на:

1.Храните, които консумираме

И то тези, които излъчват силни миризми като чесън или лук. Трябва да знаете, че дъхът, който остава в устата ви, след като ги изядете, се премахва много трудно и дъвката, или ментовият бонбон, не могат да ви спасят. Честата консумация на кафе също ще ви предизвика лош дъх.

2.Неподдържането на устна хигиена

Най-големият виновник за проблема ви, са бактериите, които се намират в устата ви, често предизвикани от недостатъчното миене на зъбите.Остатъците от храна и плаката много лесно се наместват удобно между и в зъбите и ако не ги миете често, лошият дъх ви е гарантиран. Бактерията в устата ви се подхранва, чрез захар и остатъци от ядене.

3.Дехидратирането

Обезводняването е много често срещан и много често подценяван проблем. Дехидратирането пречи на слюноотделянето, а функцията му е да се пребори с бактериите в устата ви. Слюнката има антибактериално действие, но когато тя не може да бъде произведена в нужното количество, тя няма как да ви помогне и затова обезводняването ви докарва лош дъх.

4.Други здравословни проблеми

Стоматолозите са категорични, че не винаги причината за лошия дъх се дължи на развалени зъби. Според специалистите, ако дъхът ви е по-скоро сладък и дори напомнящ плодове, то вие сигурно имате диабет. А дъхът на амоняк в устата ви е индикация за проблем с бъбреците. Но в никакъв случай не предприемайте самолечение. Щом забележите нещо необичайно, докато ядете или просто имате лош дъх, посетете зъболекаря си. Ако нямате проблеми със зъбите си, то той ще ви насочи към друг лекар. Трябва да знаете и че неприятният дъх може да е, заради проблем със синусите, както и със стомаха.

Ето какво е добре да правите редовно:

Посещавайте редовно зъболекаря си

Почиствайте езика си

Дъвчете дъвки без захар

Внимавайте какво похапвате и споделяйте със зъболекаря си какво е менюто ви

cosmopolitan.co.uk, brucemcarthurdentistrylakewood.com, heraldsquarecosmeticdental.com

Последно от woman.bg