Днес сме решили да разбием няколко мита за диетите. Ще бъде много вълнуващо и със сигурност ще ви помогне да преосмислите и промените някои ваши хранителни навици.

Късното ядене и напълняването

Ако вечер ядем много въглехидрати - картофи, ориз, баница или други тестени изделия, няма да имаме възможност да изгорим калориите. А тялото нощем синтезира мазнините. Хапвайте информирано и наблегнете на плодове и по-леките храни вечер.

В 2-3 ч през нощта е пикът на синтеза на мазнини в организма. Ако сме яли 3-4 часа преди това, т.е. в 22 ч, тази храна отива точно за това - трупане на резерви. Когато те минат към мастните депа, много трудно се разграждат.

Яйцата увеличават нивото на холестерола в кръвта

Изследване, проведено от Брус Грифин във Великобритания доказва точно обратното. Две групи хора, подложени на нискокалорични диети, били наблюдавани в продължение на 12 седмици. Едните всеки ден приемали по две яйца, другите – не. В края на изследването се установило, че нивото на холестерола на двете групи било почти еднакво, с разликата, че при тези, които редовно са приемали яйца, то е било по-ниско. Освен това, те са успели да загубят повече телесна маса.

Четете още: 3 неща, които да не правиш никога преди тренировка

Кафето обезводнява

Научен екип от Англия опровергава твърдението, че употребата на кафе дори в умерени дози може да доведе до хронично обезводняване на организма.Учените смятат, че умерената употреба на кафе - до 2 чаши дневно, не може да доведе до обезводняване, ако човек приема достатъчно количество вода, което е необходимо за всеки, независимо дали е любител на кафето или не. Разбира се, става дума за здрави хора, на които кафето не е противопоказно по някакви медицински причини.

Балсамов оцет за салати

Оцетът блокира апетита, додава вкус и спомага за бързото изкаряне на мазнините в организма. Затова се препоръчва на хората, които искат да отслабнат.

Но всъщност се оказва, че по-добрата добавка е зехтинът „extra virgin“, тъй като естествените му съставки понижават нивото на холестерола, което спомага за затлъстяването.

Четете още: Тенденции в здравословното хранене