Всеки от нас като чуе думата Индия се сеща за няколко основни неща, а едно от тях винаги е Тадж Махал, която е може би най-известната дестинация в тази далечна държава, но това не я прави и най-интересната.

Днес ще разгледаме няколко интересни и различни дестинации в държавата Индия, която определено има какво да покаже на човек и където всичко е сякаш толкова различно, че е чак трудно да се възприеме напълно.

Храмът Meeнакши Амман

Докато сгради като Тадж Махал биха били интересни заради много бял мрамор изпозлван при строежа им, то този храм ще обърка сетивата на абсолютно всеки с много и най-различни цветове, които са използвани за направата му.

Намира се в град Мадурай, който се намира в югоизточният щат на Индия – Тамил Наду и също така е един от най-старите градове, които са все още населени в цял свят. Храмът е в чест на хиндуската богиня Парвати и нейният съпруг Шива, самият храм се намира в центъра на огромно съоръжение, което се охранява от 10 кули-порти, най-високата от която е с височина от 51 метра и е построена през 1559 година, а най-старата е построена през 1216 година.

Джодпур - Синия град

Джодпур се намира на 335 км. западно от Джайпур, който е столица на щата. Населението е около 1,3 млн. жители.

Градът е известен още като “Слънчевият град” заради яркото слънчево време почти през цялата година, както и като “Синият град”, дължащо се на боядосаните в синьо къщи около крепостта Мехрангар. Старият град обикаля крепостта и е ограден от стена с няколко порти, но през последните няколко десетилетия градът се разраства значително отвъд портите и укреплението.

Джодпур е популярна туристическа дестинация не само заради разположението си в центъра на щата, но и заради изобилието от древни крепости, дворци и храмове, определящи го като ярко петно сред пустинята Тар.

Джантар Мантра

Джантар Мантра изглежда така сякаш е построен за декор на филм, чието действие се развива на няколко светлинни години от земята, но всъщност доколкото е възможно да се каже това са научни инструменти за изследване на Рая.

Построени са през 18ти век, а строежа е бил съблюдаван лично от махараджата, от тогава насам винаги се използват, пише neshtoto.com Проектирани са и се изпозлват в град Джайпур.

Махараджата отговорен за строежа на тези постройки се е казвал Джай Сингх Втори, още на 18 години става Махараджа, но въпреки високият си сан той наследява кралство, което е обхванато от безпросветност и което е било едно от най-слабите с кавалерия от около 1000 човека. Кралството се е казвало Амбер, което всъщност после се превръща в Джайпур.

Четете още: Сините градове - Сиди Бу Саид

Кумбалгарх – Великата стена на Индия

Дълго време подценявана заради по-известният си съперник на изток в Китай, тази стена е всъщност втората най-голяма непрекъсната стена на света. Някои я наричат Кумбалгарх, а други просто Великата стена на Индия, но всъщност тя е много слабо позната извън района, в който се намира.

Дължината и е 36 км, а впечатлението, което остава от нея е, че тя е просто масивна. На страниците на Нещото вече сме писали за тази човешка творба и преди – Великата Индийска Стена.

Четете още: Интересни факти за Бразилия