Ако още не сте го направили, време е да запретнете ръкави и да сътворите най-апетитното ястие с риба за Никулденската вечер. Предлагаме ви четири изкусителни рецепти за божествено вкусни рибни гозби, от които ще си оближете пръстите.

Пълнен шаран с орехи и стафиди

Продукти:

1 шаран
3 голяма глави лук, нарязана на едро
4-5 скилидки чесън
250 г орехи
150 г светли и тъмни стафиди
200 г гъби, нарязани на ситно
5-6 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. вода
олио
щипка розмарин
щипка мащерка
черен пипер
сол

Приготвяне:

Добре почистеният шаран посолете отвътре и отвън и след това го оставете за около час да престои. Междувременно пригответе плънката, като първо задушите на тих огън лука и чесъна с малко олио. След това отцедете стафидите и заедно с гъбите ги добавете при лука и чесъна. След 2-3 минути добавете доматеното пюре, розмарина, мащерката, черния пипер и солта. Накрая поръсете едро счуканите орехи. След около 5 минути отстранете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте. Поставете рибата в тава, а отстрани декорирайте с останалата част от плънката и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте рибата с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C. След около час отстранете фолиото и върнете шарана във фурната за около още 20 минути.

Печена сьомга с лимон и зелена салата

Продукти:

2 филета от сьомга от по 200 грама
40 мл зехтин
прясно изцеден лимонов сок
сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Преди да запретнете ръкави над сьомгата, препоръчваме ви да се спрете на прясна тихоокеанска. Сгорещете силно грил тиган с незалепващо покритие. Поръсете филето леко със зехтин, осолете го и го сложете да се пече. Прибавете и черния пипер. Повторете действието и с второто филе. Пренесете изпечената риба в чиния и я поръсете със соли ичерен пипер и от другата страна. Полейте с няколко капки зехтин. Поднесете с прясно изцеден лимонов сок или декорирайте обилно с резени лимон и зелена салата., която ще придаде свежест и лекота на мазничката риба.

Панирано филе от акула с грис



Продукти:

1 кг филета от акула
4 яйца
брашно
царевичен грис
сокът на 1 лимон
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. зехтин
3 с.л. сметана
1 ч.л.сол
щипка черен пипер
2-3 скилидки чесън
щипка магданоз
щипка риган
щипка мащерка

Приготвяне:

Оформете филета на дълги резени. Смесете лимоновия сок, лимоновата кора, зехтина, сметаната, чесъна, билките, солта и черния пипер, като ги разбъркате до получаване на гладка маса. В така получената марината оваляйте филетата, похлупете ги и поставете за около 1 час на хладно. Маринованите рибни филенца оваляйте последователно в брашно, разбито яйце и грис. Всяко филе акула потапяйте отново в яйце и след това в грис. Пускайте ги да се пържат от двете страни в сгорещено олио и отцеждайте върху решетка. Перфектен пикантен завършек на това кулинарно приключение ще придаде стичащият се върху филенцата млечно-чеснов сос.

Печен кефал с бяло вино и мащерка

Продукти:

1 едър кефал
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. соев сос
1 чаша вода
1 лимон
100 мл зехтин
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
гъби и моркови
шепа светли и тъмни стафиди
мащерка и магданоз

Приготвяне:

Задушете морковите, гъбите, чесъна, стафидите и подправките с част от зехтина. След като омекнат, напълнете с тях почистената риба. "Зашийте" рибата с клечки за зъби. Гарнирайте наоколо с останалата плънка от гъбки, моркови и лук. Полейте отгоре със соевия сос, водата, останалия зехтин и виното. Печете 35-40 минути във фурната на умерена температура на 180 градуса. Чаша нежно рози с уханна жилка е чудесна компания на това великолепно рибено блюдо.