С наближаването на пролетта се пробужда и желанието за почивка в Родопите, откриване на нови места и зареждане с положителна енергия. Тъй като е невъзможно да съберем всички приказни села в Родопите в една статия ще ви разкажем за три от тях, които може да посетите.

Село Загражден

Село Загражден си има своите свети места, зареждащи с енергия и най-невярващия човек – Света Троица, Света Неделя, Кръстова гора, Петков гроб, Бяла черква. Има дори място, от където, като погледнеш виждаш цялото село като на длан, а от най-високият ни връх при ясно време се вижда Бяло море!

В Загражден ще се заредите с емоции, ще се наситите на истории, ще запечатате впечатляващи картини, ще са насладите на вкусни гозби и ще се удивите на гостоприемството на хората. И най-важното – във вас ще остане да гори пламъчето на Загражден, което ще ви кара да се връщате отново и отново.

Четете още: Hай-красивите градчета в Европа

Село Равногор

“Тръгнеш ли из Орфеевата планина винаги ще откриеш непознато кътче. Някъде по дълбоките клисури ще видиш буен водоскок, другаде – обширна поляна, изпъстрена с дъхави малини и къпини, а изкачиш ли се на по-високо пред очите ти ще се открие примамлива гледка. Така е и в Равногор – най-северната част на Баташката планина…”

Равногор е бил поселяван още от древните траки. Затова свидетелстват откритите тракийски гробници в покрайнините на селото. Това е място с необичайно красива и разнообразна природа. Самото село се намира в равнина, отвсякъде обградена от върхове, зеленина и борови гори. Равногор е изключително подходящо място за практикуването на различни видове туризъм и най-вече маршрутно-познавателен.

Село Широка Лъка

Широка лъка е родопско село известно с богатата си история, автентична и уникална архитектура, неописуема природа и истинско родопско гостоприемство. Широка лъка – едно примамливо място за туриста, омайно кътче от родния край.

Ежегодно в Широка лъка се провежда кукерския събор „Песпонеделник“, който събира в селото кукери и гости от цялата страна.

В Широка лъка имате възможност да се отдадете на желаната почивка пълноценно, встрани от шума на града и ежедневието, близо до природата, традициите, фолклора, уникалната архитектура, планината.

Разположено в Родопите, селото е подходящо място за отдих целогодишно. През лятото тук е прохладно, а зимата снежна приказка. Най-близкия ски лифт на курорта Пампорово е само на 5км. от Широка лъка.

Четете още: Най-мистериозните места в света