Сигурни сме, че сред нашите читатели има много почитатели на сладичкото, както и много хора, които са загрижени за здравето и за фигурата си.

Благодарение на нашите рецепти ще можете да си похапвате сладко, без да напълнеете. Но разбира се и тези лакомства трябва да се хапват с мярка!

1. Торта с кокос и ядки

Четете още: Смартфоните възбуждат глада ни

Тази торта е полезна заради съдържащото се в нея ленено семе. тази съставка отдавна вече е станала популярна и се е използвала в кулинарията и медицината още по времето на прабабите ни. Друг плюс на рецептата е, че продуктите не се подлагат на топлинна обработка и затова запазват всичките си полезни вещества.

Продукти:

250 гр. кашу
75 гр. шам-фъстък
100 гр. кокосово масло
10 фурми без костилки
1 портокал
2 бр. авокадо
3 чаени лъжички какао
2 чаени лъжички ленено семе
100 гр. мед или кленов сироп
щипка морска сол

Приготвяне:

Загрейте кокосовото масло на водна баня. Смелете шам-фъстъка и фурмите в блендер до постигане на еднородна маса. Добавете кокосовото масло и разбъркайте сместа внимателно с лъжица. Разпределете сместа на дъното на тава така, че да се получи 2-3-сантиметров слой, подобен на натрошени бисквити. Пуснете в блендера обеленото и обезкостено авокадо, лененото семе, кашуто и щипка сол и ги смелете добре.

Добавете в готовата смес настърганата кора на 1 портокал. Разпределете сместа върху първия пласт и приберете тавата в хладилника.

Тортата не изисква печене – напротив, добре е да я приберете за 5 минути във фризера преди сервиране.

2. Нискокалорични кексчета

Четете още: 3 храни, пълни със захар

За да бъдат печивата по-нискокалорични, ползвайте безглутеново брашно – оризово, кокосово, соево, тапиока или картофено нишесте вместо пшеничено (и вредно за фигурата) брашно.

Продукти:

2 яйца
250 гр. безглутеново брашно
120 гр. мляко
100 гр. пудра захар
100 гр. краве масло
1 шепа боровинки

Приготвяне:

Смесете маслото и захарта, бъркайте, докато не получите смес с консистенцията на крем. Добавете яйцата и разбийте сместа. Трябва да стане лека и въздушна. Внимателно добавете брашното и боровинките, за да стане тестото по-влажно, добавете и мляко. Намажете формички за кексчета с масло и ги напълнете догоре със сместа. Печете сладкишите на загрята до 180 градуса фурна 20 минути. Сервирайте кексчетата горещи.

3. Кайсиево-бадемови трюфели



Този десерт съдържа продукти с всеизвестни полезни свойства. Канелата ускорява метаболизма, сушените кайсии съдържат големи количества магнезий, а бадемите са чудесен източник на витамин Е.

Продукти:

1 чаша бадеми
2 чаши сушени кайсии
1 чаена лъжичка канела
1 пакетче ванилия
2 супени лъжици мед
кокосови стърготини

Приготвяне:

Изсипете бадемите, кайсиите, меда и кокоса в блендера и ги смелете до получаване на еднородна маса. Добавете канелата и ванилията. Направете от получената смес малки топчета и ги оваляйте в кокосови стърготини.

Хранете се здравословно и вкусно и добър апетит!