Едва ли можете да си представите Великден без вкусен и ароматен домашен козунак.

На всеки рано или късно му се приисква да приготви сам козунак за семейството си. Може пък и вие да се пробвате тази година?

Козунакът е печиво с култово значение, един от ключовите елементи на великденската трапеза. Въпреки това рецептите могат да бъдат променяни и допълвани според фантазията на готвача. Предлагаме ви три нестандартни рецепти за козунак, които ще направят

Козунак със захаросани плодове

Четете още: Козунак с мак

Продукти:

* 5.5 чаши брашно;
* 50 гр. мая;
* 1.5 чаши мляко;
* 10 жълтъка;
* 3 белтъка;
1 чаша захар;
* 250 гр. краве масло;
* 1/2 чаша стафиди;
* 2 супени лъжици коняк;
* 2 супени лъжици захаросани плодове;
* 3 чаени лъжици настъргана лимонена кора;
* 1 чаена лъжица индийско орехче;
* 2-3 пакета ванилия;
* сол на вкус.

Приготвяне

Кипнете половин чаша мляко и разтворете в него половин чаша брашно. Бъркайте до образуването на гъста еластична маса. Разтворете маята в половин чаша топло мляко, добавете половин чаша брашно и оставете сместа на топло място за десетина минути.

Смесете попареното брашно с маята. Завийте тестото с кърпа, оставете го на топло място и изчакайте да втаса.

Разбийте жълтъците, захарта и солта до бяло. Изсипете половината от сместа при маята, добавете четвърт чаша брашно, омесете тестото и го оставете за един час да втаса.

Добавете втората порция жълтъци със захар и всичкото останало брашно. Месете тестото, докато не започне да се отлепя от ръцете.

Добавете в готовото тесто разтопеното и леко охладено краве масло, подправките и коняка. Омесете и пак оставете тестото да втаса.

Разпределете тестото във форми за печене. Оваляйте стафидите и захаросаните плодове в брашно и ги изсипете отгоре върху тестото. Оставете го пак да втаса вече в тавите.

Намажете козунаците отгоре с жълтък и ги печете по 45 минути. Проверявайте дали са готови с дървен шиш.

Направете глазура от белтъци и захар и украсете с нея козунаците.

Бадемов козунак

Четете още: Маникюр: Великденски заек

Продукти:

* 1 кг. брашно;
* 2 чаши мляко;
* 50-70 гр. мая;
* 5 яйца;
* 1 чаша захар;
* 300 гр. краве масло;
* 200 гр. бадеми;
* 1 лимон;
* 1 чаша стафиди;
* сол на вкус.

Приготвяне

Рецептата е достатъчно проста. Кипнете млякото и го оставете да поизстине като за пиене. В малка част от него разтворете маята и 1 супена лъжица захар. Оставете маята да втаса.

Време е за тестото – добавете в останалото млякото брашното и маята и разбъркайте добре. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място да втаса.

Разбийте 5 жълтъка със захар. Разтопете маслото и го оставете да поизстине.

Добавете в тестото жълтъците и маслото, както и лимоновата кора.

Счукайте бадемите и ги добавете в тестото заедно със стафидите и солта. Разбийте 5 белтъка на сняг и омесете старателно тестото.

Разпределете тестото във форми за печене, които предварително сте намазали с масло и поръсили с брашно. Изчакайте тестото да втаса, намажете козунаците отгоре с жълтък и ги поръсете с цели бадеми.

Печете козунаците на 180 градуса. Проверявайте дали са готови с дървен шиш.

Шоколадов козунак



Продукти:

* 1.5 кг. брашно;
* 50 гр. мая;
* 8 яйца;
* 2 чаши захар;
* 2.5 чаши бадеми на люспи;
* 100 гр. шоколад;
* 30 мл. ром;
* 1/2 чаша червено вино;
* 1/2 чаша галета;
* 1/2 чаша захаросани портокалови кори;
* сокът от 1 лимон;
* 1 чаена лъжица канела;
* 1 чаена лъжица карамфил;

За глазурата:

* 2 супени лъжици какао;
* 3 яйца;
* 1/2 чаша захар.

Приготвяне:

Разтворете маята в топла вода и добавете брашното. Покрийте сместа с кърпа и я оставете да втаса.

Старателно разбъркайте и добавете разбитите със захар жълтъци, бадемите, шоколада, виното, рома, портокаловите кори, канелата и карамфила.

Разбийте белтъците на сняг и ги добавете в тестото.

Покрийте формите за печене отвътре с намазана с масло хартия за печене.

Разпределете тестото по формите. Печете козунаците на температура 150 градуса 60-90 минути.

Охладете готовите козунаци и внимателно ги извадете от формите.

Пригответе глазурата – загрейте на слаб огън захарта, добавете внимателно яйцата и какаото. Разбъркайте добре до получаването на еднородна маса. Охладете глазурата и полейте с нея козунаците.