На всеки от нас му се е случвало да забрави нещо. Най-често това са невинни пропуски в паметта – забравяме си ключове или къде сме си оставили очилата.

Но друг път забравянето може да се отрази на бъдещето ни, да ни попречи да решим важни проблеми или задачи.

Какво е паметта? Можем ли да я управляваме и винаги да помним всичко? В тази статия ще ви дадем три съвета за стимулиране на паметта.

1. Дишайте по-дълбоко

Този прост и ефективен метод ще ви помогне да си спомните нещо, което отдавна сте потулили в паметта си. За да „възкресите“ изгубения спомен, трябва да седнете, да се отпуснете и да направите около сто дълбоки вдишвания и издишвания. После за 30 секунди се концентрирайте върху търсената информация.

Дихателните упражнения имат ефекта на медитация. Менталното тяло става по-важно от физическото и човек получава пълен контрол над съзнанието си. В такова състояние можете да видите какво ви се е случвало в миналото – подробности от срещи или разговори с някого. Можете да си спомните дори как сте записвали нечий телефонен номер или как сте набирали на клавиатурата дадена парола.

Четете още: 11 изненадващи факта за креативността


2. Систематизиране на събитията

За да не забравяте ежедневните битови неща, можете да послушате следния съвет на психолозите: планирайте деня си и спазвайте стриктно графика си. Така лесно ще си припомните всичко поетапно, ще извикате в паметта си момента, когато сте мислили за нещо.

Опитвате се да си спомните часа, в който имате уговорен преглед при личния лекар? Превъртете мислено деня до момента, в който сте се обадили в болницата. Събудили сте се, закусили сте, обадили сте се, записали сте си час. Всяко събитие заема ясно място в постоянната верига събития и затова се подрежда спретнато в спомените ви. Можете лесно да го „намерите“ и да го разгледате в подробности.

3. Рисуване наум

Древногръцкият мъдрец Аристотел съветвал учениците си да „рисуват“ във въображението си не само това, за което той им говори по време на лекция, но и самия него – позата, мимиките, движението на устните. Така когато им се наложи да си спомнят казаното, те мислено „ще се върнат“ на лекцията.

Ако трябва да си спомните голям обем информация (например на изпит), не се паникьосвайте. Просто си представете страниците от учебника или конспекта. Прочетете ги още веднъж наум. Това несъмнено ще ви помогне!

Четете още: Китайски хороскоп за 2014