Посетете красиво българско местенце в прегръдката на есента... Очакват се хладни, но не и дъждовни почивни дни, затова стегнете по една раничка с багаж и се разходете до някой прелестен роде кът.

Трявна

Четете още: България е красива... и то много!

Наричат Трявна люлка на резбари и иконописци. По уникален начин градчето съчетава уюта на възрожденската архитектура, духа на живата художествена традиция и чистотата на балканската природа. Градът впечатлява с богатите си възможности за културен туризъм. Имате възможност да посетят осем музейни обекта, както и да се възползвате от предлаганите атракции - могат да станете част от градските легенди, като увековечите ликовете си в Ретро-фото ателието в дюкяна на Райковата къща, или да се научите да изписвате бръшлян в Даскаловата. Трявна е прекрасна идея за творчески уикенд.

Омая

Четете още: Приказка в България - екоселище Омая

Чували ли сте за онова омагьосано място, наречено Омая? Място сякаш излязло от приказките , но всъщност намиращо се тук у нас, в България. Само на 19 км от Гоце Делчев ще намерите едно от най-странните места у нас. Омая се намира в село Гайтаниново, което е сгушено в планински район. Разположено е на топлите югоизточните склонове на Южен Пирин в историко-географската област Мървашко. Нетрадиционното ваканционно селище се е разпростряло на територия от цели 500 декара, има 2 езера, басейн и 7 къщи. Всяка една от тези къщи е напълно уникална и няма аналог с другите.

Арбанаси

Четете още: Крепостта „Царевец“ - любимата дестинация на туристи

На 4 км от Велико Търново, на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, се намира старинното селище Арбанаси. Най-впечатляващото наследство от миналото на Арбанаси са запазените 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира с богата вътрешна украса, резба и стенна живопис, създадени през 16-17 век. Селището е основано през 14 в. от български боляри, дошли със селяните си от западните краища на България след победата на цар Иван Асен II при Клокотница. Тогава той завзема и Арбанашката земя. В арбанашкия манастир през 1794 г. е подстриган за монах св.Софроний Врачански. Тук той пише своето "Жити грешного Софрония". През 1921 г. с царски указ селото е обявено за курорт, а през 2000 г. - за историческо селище от национално значение. Селището е обявено заархитектурен резерват и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.