Автор
Woman.bg

24 от най-призрачните изоставени места от цял свят

Казват, че единственото постоянно нещо в живота е промяната. Книгите по история дават един поглед върху хода на времето, но има също така някои паметници от истинския живот, които говорят за миналото по свой начин.

Докато част от тези паметници биват добре поддържани и съхранявани, други, които са частично или напълно разрушени, често представляват по-голям интерес.

Представяме ви селекция на няколко от най-призрачните изоставени места из цял свят. Всяко едно от тях носи специален чар. Под целия прах, ръжда и пукнатини тук има истории на хора, които са живели, молели са се или пък са взимали разписанието на влака.

Когато се опитате да си представите тези хора и техните животи, всяка снимка получава специфична аура на носталгия. От друга страна, серията снимки, които ще видите, хвърлят светлина върху това как неща, които са служели на човека, постепенно биват върнати на природата.

1. I.M. Охладителна кула, Белгия

Това са части от охладителна кула и стара електроцентрала в Монсо, Белгия. Структурата, наподобяваща тромпет в средата, е доставяла гореща вода до съоръжението, която след това е била охлаждана, стичайки се надолу по стотиците малки бетонни корита.

2. Колманскоп, Намибия

Това е малко селище в Намибия, което се разраства през първите години на 20 в. с настаняването на германски заселници, търсещи диаманти. След изчерпването на диамантените залежи постепенно селището се обезлюдява и след 50-те години на 20 в. е напълно изоставено. В момента представлява любопитна дестинация за фотографи и туристи.

3. 102-годишна плаваща гора в Сидни, Австралия

Това е корпусът на парен кораб, обречен на демонтаж след Втората световна война. След като паркът за скраб затваря врати, кобарът и други като него плавателни съдове остават на произвола на съдбата. В момента представлява красива гледка – плащава гора, която служи като пример за потенциала на природата да оцелява.

4. Морските укрепления, Англия

Морските упрекпления възникват близо до река Темза и Мърси в Англия, за да подпомогнат защитата при евентуална германска въздушна или морска атака през Втората световна война. След края на войната са изоставени. Вижте още: 9 древни и митични цивилизации, унищожени за една нощ

5. Последната къща на остров Холанд, САЩ

Това е къща, която едно време е била част от успешно развиващата се малка островна колония в залива Чесапийк, САЩ. Бързата ерозия на почвата на острова довежда до постепенно му изчезване. Това беше последната къща на повърхността на остров Холанд, преди да се срути през 2010 година.

6. Припят, Украйна

Припят е изграден на 4 февруари 1970 година в Украйна, близо до границата с Беларус, като съветски ядрен град. Превръща се в дом на много от работниците в близконамиращия се Чернобил, който аварира през 1986 година. След евакуирането Припят се превръща в радиоактивен призрачен град, който може да бъде посещаван с организирана екскурзия.

Вижте останалите ето ТУК!