Последното ни коледно предизвикателство към вас е свързано с днешния свят празник Бъдни вечер.
Приготовленията за семейния празник започват още от сутринта и несъмнено най-голямо внимание се обръща на най-важната част от тазвечерната трапеза - питката.
Специално за вас намерихме традиционната рецепта за обредния хляб. Вижте я:
Необходими продукти за питката:
1 кг. брашно
20 гр. прясна мая
600 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 мл. олио
Начин приготвяне:
Маята се размива в 200 мл топла вода, захарта и малко брашно. Оставя се за 10-15 минути да втаса на топло, покрита с кърпа.
Пресява се останалото брашно и се омесва еластично тесто, като накрая се прибавят солта и олиото. Тестото трябва да бъде еластично и меко!
Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя да втаса за 1 ½ часа.
Тестото се оформя на питка, самун или хляб. Отгоре се намокря с вода и по желание се украсява с фигури от тесто - кръст, цветя, плодове.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 С за 25 минути.