Автор
Woman.bg

24 коледни предизвикателства: Вкусна питка за Бъдни вечер

Последното ни коледно предизвикателство към вас е свързано с днешния свят празник Бъдни вечер.

Приготовленията за семейния празник започват още от сутринта и несъмнено най-голямо внимание се обръща на най-важната част от тазвечерната трапеза - питката.

Специално за вас намерихме традиционната рецепта за обредния хляб. Вижте я:

Необходими продукти за питката:

1 кг. брашно

20 гр. прясна мая

600 мл. топла вода

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

100 мл. олио

Начин приготвяне:

Маята се размива в 200 мл топла вода, захарта и малко брашно. Оставя се за 10-15 минути да втаса на топло, покрита с кърпа.

Пресява се останалото брашно и се омесва еластично тесто, като накрая се прибавят солта и олиото. Тестото трябва да бъде еластично и меко!

Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя да втаса за 1 ½ часа.

Тестото се оформя на питка, самун или хляб. Отгоре се намокря с вода и по желание се украсява с фигури от тесто - кръст, цветя, плодове.

Пече се в предварително загрята фурна на 190 С за 25 минути.