Автор
Woman.bg

24 коледни предизвикателства: Сладки, снежни топки

За много от нас, тези сладки са били любимо коледно лакомство. Майките ни ги приготвяха на цели дузини, а ние ги нападахме веднага щом излязат от фурната.

Дори и да отричахме, че сме си откраднали по някое, намацаното с пудра захар лице веднага ни издаваше.

Сладките обикновено се правят с орехи, но можете да изберете и други ядки, като например диви черни орехи, лешници или бадем.

Наричаме ги топчета, но са познати още като руски чаени кексчета и мексикански сватбени сладки. Както и да ги наричате, ще се влюбите в тях.

Рецептата е подходяща за малко семейство. Ако искате да нагостите цяла тълпа, удвоете количествата.



Необходими продукти за около 20 броя:

• 1 чаша брашно
• 1 ½ чаша ситно нарязани орехи
• 2-3 с.л. захар
• 1 ч.л. ванилова захар
• 100 гр масло (на стайна температура)
• щипка сол
• 1 чаша пудра захар (за овалването)

Начин на приготвяне:

1. Предварително загрейте фурната на 150°C и пригответе голям лист за сладки.

2. В голяма купа смесете сухите съставки (брашното, орехите, солта и захарта). Добавете екстракт от ванилия.

На малки парчета добавете маслото и омесете всичко с ръце. Оформете тестото на малки топчета, не по-големи от орех и ги поставете на листа за сладки, на разстояние поне 2,5 см едно от друго.

3. Печете 35 минути. Докато са още топли, но не парят при докосване, ги оваляйте в пудра захар. Оставете ги да изстинат.
Когато вече са студени отново ги посипете с пудра захар.