Умереният бюджет не е повод да отлагате приятната отпуска. Ако планирате добре пътуването си, можете да посетите всяка една страна, без да изпаднете в излишни разходи или да се ограничавате твърде много. Предлагаме ви 20 съвета за пътешественици, които ще ви помогнат да пътувате евтино и приятно!

Избор на мястото

За начало изберете мястото, което ще посетите. Може да си мечтаете за пресни кроасани и разходки по тесните парижки улички, може да ви интересуват лондонските музеи или шумната суматоха на Ню Йорк – във всички случаи нашите съвети ще ви бъдат от полза.

1. Първо решете какво точно искате – спокойна почивка, нови впечатления или силни емоции. В зависимост от желанията си вече можете да изберете и мястото. Почерпете опит от отзиви и съвети на приятели, можете да прочетете и пътеписи в интернет.

2. Време е да си вземете пътеводител. Колкото по-удобен и подробен е той, толкова по-добре. Не забравяйте да свалите на смартфона си нужните карти и приложения, които ще ви съобщят кои забележителности можете да посетите безплатно в даден ден.

3. Разучете обстойно календара и определете разгара на туристическия сезон в даденото място за пътуването си. Обикновено най-слабите в това отношение месеци са октомври и февруари. Ако пътувате по това време, едва ли ще се радвате на разцъфнали градини или коледни панаири, но пък ще избегнете дългите опашки и тълпите туристи по улиците, а ще спестите и от цената на самолетния билет.

4. Когато съставяте маршрута си за даден ден, непременно отбележете онези места, които наистина много искате да посетите – музеи, архитектурни забележителности, ресторанти, магазини. Така ще можете да си подредите лесно приоритетите, ако случайно нарушите плана си за деня.

Четете още: Тайнствената красота на Мексико

Купуване на самолетни билети

Както знаете, голяма част от разходите при пътуване са за път и престой. Но можете да спестите и в тази сфера. Просто решете какво е по-важно за вас – комфортното двучасово пътуване със самолет или хубавата хотелска стая в центъра на града.

1. Ако искате да си купите възможно най-евтин самолетен билет, ползвайте нискобюджетни авиокомпании, наричани още „лоукост“. Те обикновено взимат пари само за самото пътуване, като всички останали услуги се доплащат. Тоест в цената на билета не е включена храна в самолета, нито по-голям обем багаж.

2. Старайте се да пътувате с ръчен багаж – така ще минавате по-бързо през пунктовете на летището. Непременно проверете дали в чантата ви няма предмети, които е забранено да се пренасят в ръчния багаж. Съветваме ви предварително да купите комплект кутийки или шишенца, които да са от допустим материал и в които да пресипете любимия си шампоан, крем и други средства. Така впрочем ще можете да вземете по-малки количества от тях и да спестите място в чантата си.

3. Непременно се регистрирайте предварително онлайн – иначе рискувате да ви разпределят на най-неудобното място.

4. Обърнете особено внимание на билета за връщане. За заминаването можете да тръгнете в 5 часа сутринта и да се прекачите дори 3 пъти, но на връщане ще сте уморени и ще искате да се приберете вкъщи, готови за влизане в работен ритъм.

Четете още: Най-добрият хотел в България според TripAdvisor

Избор на хотел

За да бъде почивката максимално удобна, обърнете внимание на избора на хотел – той ще бъде вашия дом по време на отпуската. Основните фактори са удобно разположение, добро обслужване, надеждност, приятна атмосфера и хубави стаи.

1. Най-простият и важен съвет е да резервирате стая предварително – така престоят ще ви излезе по-евтино. Но не рискувайте със съмнителни хотели – ако се окаже, че стаята не ви харесва, едва ли ще ви върнат парите за резервация.

2. Изберете максимално внимателно хотела. Има много интернет-сайтове и мобилни приложения, които могат да ви помогнат за целта, например TripAdvisor или Booking.com. Най-добре обърнете внимание на проверени хотели, които често предлагат сезонни намаления и евтини планове за определени дати.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ...