Автор
Woman.bg

20 от най-автентичните български градчета и села (2 част)

Това са кътчета от България, които са запазили спомена за славни битки и весели сватби, тежки робски години и ярки периоди на възход.

Много населени места у нас имат невероятната способност да се пренесат в историята още с първата крачка на тяхна земя. Вече ви показахме 10 от тях. Вижте още 10:

Велико Търново

Старата българска столица като че ли в най-голяма степен пази спомена за величието на българската държава, както и за нейните падения през вековете.

Центърът на Втората българска държава определено има какво да предложи на туристите. Тук се намират крепостта Царевец и хълмът Трапезица.

Не по-малко известни са Самоводската чаршия, Стамболовият хан, Владишкият мост и множеството църкви и манастири в и около града. Къщата с маймунката пък е един от символите на Велико Търново.

Троян

Районът, в който се намира градът днес, е населен още от палеолита. Кацнал в гънките на планината, на брега на река Осъм, Троян все още пази българския дух.

По време на Османското робство в града процъфтяват занаятите. Тук е създадена уникалната Троянска керамична школа.

В рамките на града се намира архитектурен комплекс "Нунки", който привлича туристите със своите реставрирани къщи в характерния за района възрожденски стил. Наблизо се намира третият по големина манастир у нас – Троянският.

Стойките

Намира се в сърцето на Родопите, в близост до Смолян и курорта Пампорово. Селцето е разположено на 1400 метра надморска височина.

Подобно на Широка лъка и Гела, и Стойките пази традицията на каба гайдата. Тук често звучат химнът на Родопите “Бела съм, бела, юначе” и покорилата космоса “Излел е Делю хайдутин”.

Малко хора знаят, че в землището на селото е открит сребърен медал от Първите олимпийски игри в Атина през 1896 година, за който се смята, че е принадлежал на местен жител.

Созопол

Днес, със запазената си архитектура от периода 17-18 век, Созопол привлича хиляди туристи.

Това е най-старият град по родното Черноморие, създаден в края на 5 век преди Христа. Древната Аполония е един от най-влиятелните градове по онова време, който сече собствени монети и развива огромна по размери търговия.

През XVII век е чест обект на пиратски атаки, а през Турското робство всичките му църкви и манастири са опожарени. След Освобождението се превръща в голям риболовен център и дори се открива рибарско училище.

Мелник

Това е най-малкият български град. Сгушен в полите на Пирин планина, символ на града са Мелнишките пирамиди.

Днес една от най-известните му забележителности е Кордопуловата къща. Тя е построена през 1754 г. от заможен грък с фамилия Кордопулос. Смята се за една от най-красивите възрожденски къщи у нас.

Градчето е известно още и със своето винопроизводство. Наблизо се намира Роженският манастир.

Вижте останалите ето тук!