Автор
Woman.bg

19 лунен ден – да проветрим въздуха там, където прозорците са били дълго оковани

19 лунен ден (от 12/10 в 21:53 часа до 13/10 в 22:43 часа) Символ – паякът.

Понякога на този ден, ненадейно от миналото изплуват спомени, които събуждат носталгията към време, място или човек.Чувството че сме оставили нещо недовършено зад гърба си може да повлияе на решенията и постъпките ни днес, което ще „преподреди“ бъдещето. Колкото повече отбягваме да се изправим пред нерешените ситуации, толкова по-натрапчиви ще стават и те. Нерядко на този ден се сблъскваме с вината и угризенията, които детронират самочувствието, увереността и качеството ни на живот. Срещите или хората, които изплуват от миналото могат да са причината за вменената ни вина или усещането за безсилие. За това, на този лунен ден, можем осъзнато и решително да разграничим собствените си решения, действия и последствия от манипулацията, на която сме били подложени и разяждащото чувство, че сме провинени.

Няма как всяко наше действие да е винаги грешка – няма безгрешни хора. Няма как и човекът до нас да е винаги прав – тогава защо, идеалният е попаднал точно на нас?! Да ни учи? Да ни одухотвори?! Да ни покаже пътя?! Едва ли. По-скоро за да „кастрира“ волята, мисълта и идентичността ни. Няма нужда да ми казват с кой крак да стъпя първо. Знам, как се стъпва, за това стоя здраво на земята. Няма смисъл да ми казват накъде да гледам. Знам какво да гледам и осъзнавам какво виждам. Това или онова било погрешно. Чудесно! Ами ако всички сме идеални, кой ще критикувате тогава?

За да ни държат в клопката на болезнения си комплекс, „съвършените“ около нас използват уязвимостта и толерантността ни за да контролират жизнеността ни. Ако искаме да се освободим от този излишен емоционален товар, можем да проведем дълго отлагания разговор или да проветрим въздуха там, където прозорците са били дълго оковани. Почувстваме ли, че трябва някому да се извиним, сега е времето да го направим за да си спестим тъгата и угризенията. Но има ситуации и проблеми, които можем само да надхвърлим вместо да дълбаем. Можем да затворим очите и съвестта си и да продължим напред, но за да почувстваме свободата и да дишаме с пълни гърди, „най-изгодно“ ще бъде ако се изправим пред страховете.

Материалът е предоставен от: