Автор
Woman.bg

18 начина да станете истински пътешественик

Всеки от нас си има своя представа за почивка, но това понятие обикновено е свързано с пътуване.

Разбира се пътешествията са чудесно нещо, но и те си имат своя чалъм. Защо да се превръщате в един от мързеливите туристи, които се разхождат по плажа със зинала уста и от време на време правят по някоя снимка? Насладете се на всяка секунда от пътешествието си! Живейте пълноценно! Станете истински пътешественик, а не банален турист! Ще ви помогнем с няколко съвета.

1. Не забравяйте, че страната, в която се намирате, е нечий дом

Това трябва да го осъзнаете на първо място. Може да отидете в Дисниленд или в Рим, и на двете места ще намерите хора, но трябва да разбирате каква е разликата между лунапарк и чужда страна. А разликата е огромна. Чужденците също са хора, а най-интересните местенца се откриват само на онези, които умеят да търсят, да опознават и да разбират.

2. Научете малко повече за мястото, преди да го посетите

Не, не е нужно да наизустите пътеводителя или страницата от „Уикипедия“. Просто винаги е добре да знаете къде отивате. Къде обичат да прекарват свободното си време местните? Каква е културата тук? Бакшишите в заведенията задължителни ли са или пък оскърбителни за персонала? Разбира се няма как да се подготвите за всичко, но и за вас, и за околните ще е по-добре да сведете до минимум неудобните ситуации.

3. Уважавайте местната култура

Ако прочетете по-задълбочено материалите относно страната, която ще посетите, ще узнаете доста неща, някои от които могат меко казано да ви изненадат. Може би не сте подозирали, че в горещата пустиня, където ще отидете, не е прието да се носят шорти и къси поли. В друга чужда страна може да се смята за некултурно или дори неприлично да ядете с лявата си ръка или да добавяте подправки в храната си. Не забравяйте, че сте гост в тази страна и бъдете готови за разминавания в културните традиции. Познаването на местните обичаи задължително ще ви открои сред останалите „туристи“.

Четете още: Бионсе с поредна доза снимки от семейната почивка в Южна Франция (галерия)

4. Искайте разрешение, преди да снимате някого

Това е много важно. Освен това е чудесен начин да демонстрирате уважението си към околните. В някои страни се смята, че човек губи част от душата си, когато бива заснет на снимка. На други места пък местните очакват да получат бакшиш, след като ги снимате. Ако пък някой колоритен уличен артист откаже да го снимате, уважете желанието му.

5. Научете няколко ключови фрази на местния език

Дори ако за целта ви се наложи да си понапънете мозъка. Първо – няма по-неловка ситуация от тази, когато не можете да обясните на човека отсреща какво искате, дори ако той е готов да ви помогне. Второ – местните жители почти винаги оценяват по достойнство усилията на чужденеца да говори на техния език. Дори най-елементарни изрази като „здравейте“, „моля“ и „благодаря4 ще покажат, че сте човек, способен да уважава чуждата култура.

6. Срещайте се с хора

Най-хубавото, което можете да намерите в чужбина, са новите приятели. Това ще ви остави много по-ярък спомен, отколкото някакъв нелеп сувенир, който да се чудите къде да сложите вкъщи. Освен това ще имате възможността да научите много да културата на чуждата страна, а местните могат да ви покажат места, които не са описани в пътеводителите.

Четете още: Приказка в България - екоселище Омая

7. Купувайте местни стоки

Един добър гид ще ви отведе на по-скромни места, където да купите сувенири, направени от местните. Тези изделия са уникални, а със закупуването им ще помогнете финансово на майсторите и на градовете, в които живеят. Ако прегледате статистиката на стимулирането на икономиката от туризма, ще видите, че селата и малките градчета са много по-зависими от парите ви, отколкото магазинът за сувенири на главния площад в столицата.

8. Отидете на гости на местни хора

Нищо няма да ви даде повече знания за страната от посещението на местен дом като гост. В домашната храна има нещо неповторимо, където и да е приготвена тя. Освен това така ще подкрепите местните семейства, ще видите реалния живот на хората тук и ще намерите нови приятели.

9. Пробвайте местните ястия

Не си заслужава да летите със самолет няколко часа, за да хапнете в екзотичната страна в някоя верига за бързо хранене. Не се страхувайте да посетите местните ресторанти или да опитате продуктите от уличните сергии. Все пак местните ядат всичко това, защо и вие да не можете? Ако искате наистина да „вкусите“ духа на страната, опитайте местните ястия.



10. Дишайте

Една от основните разлики между туриста и пътешественика е целта на пътуването. Туристите най-често събират глупаво снимки на най-важните забележителности, минавайки за 10 минути покрай Лувъра на път за Айфеловата кула. Ако се опитате да „огреете навсякъде“, в крайна сметка нищо няма да направите. По-добре забавете крачка, спрете се и си поемете дълбоко дъх – това ще ви позволи да видите всичко такова, каквото е. Пътешествията често са свързани със стрес – изпускате си автобуса, губите се по непознатите улици или пък не можете да си намерите портмонето... Стоп! Спрете се и си поемете дълбоко дъх – всичко това е просто част от незабравимото ви приключение.

11. Бъдете спонтанни

В свободното си от планираните екскурзии време правете всичко, което ви се струва уместно в дадения момент. Не се страхувайте да си променяте решението, ако ви се стори, че разходката до едно място ще е по-интересна от посещението на друго. Наслаждавайте се на свободата си да правите онова, което ви се иска и да виждате онова, което ви се гледа. Разбира се времето ви е ограничено, но вместо да се опитате да вместите в него всичко възможно, просто се доверете на случая и се пуснете по течението.

12. Изгубете се... това е забавно!

Наистина, изгубете се. После си поемете дълбоко дъх и си напомнете, че всичко е наред. Дайте си възможност да опознаете наистина мястото, без да гледате картата. Лутайте се по уличките и алеите, питайте минувачите за насоки и изследвайте града като първооткривател.



13. Забравете групите, обикаляйте града сами

Разбира се удобно е да сте в туристическа група, а и гидовете винаги знаят кои са най-интересните места. Но когато изследвате чуждия град сами, ще можете да посетите същите места за по-малко пари. Освен това няма да ви се наложи останалите от групата да спрат да зяпат някаква неинтересна за вас скулптура, както и обратното – ще можете да гледате любопитните за вас забележителности, колкото ви душа иска, без да се притеснявате, че някой нетърпеливец ще започне да ви дава зор.

14. Търсете неутъпканите пътища

Става дума не само за маршрути, които не са включени в обичайните туристически програми, но и за пътища, по които никой не е минавал. Сигурно знаете разни интересни места в родния си град, които са известни само на малцина? Във всеки един град има такива места. Защо не ги потърсите?

15. Където и да отидете, всичко най-хубаво в живота е безплатно

Разходете се по непознатите улички, качете се в планината, изкъпете се в солената морска вода. Посетете някой местен парк, погледайте хората и просто натрупайте нови впечатления. Сигурно сте платили немалка сума за път и престой, така че имате правото да се насладите на безплатните „бонуси“ на чуждата страна.

16. Ползвайте градски транспорт

Ако имате съмнения за нещо, следвайте примера на местните. Във всяка една страна повечето местни ползват градския транспорт. Той е много по-евтин от такситата, в него ще видите куп интересни хора и ще опознаете духа на мястото по-добре.

17. Не забравяйте, че идеалната ви почивка може да се случи на място, където не сте я очаквали

Минала е цяла вечност от последното ви пътуване насам, просто нямате търпение да хванете пътя нанякъде. Главата ви е изпълнена с мисли за палми и кристално чиста вода, вече почти усещате слънчевите лъчи по кожата си и чувате шума на вълните. За начало пускате в „Гугъл“ търсене на тема „почивка на Канарските острови“ или нещо подобно. Разбира се няма нищо лошо да отидете на мечтаните си Канарски острови, но... ще трябва да ги споделите с още няколкостотин туристи. Колкото по-бързо се сещате за дадено място, толкова по-вероятно е още хиляди души да са се сетили за него. За да намерите мястото за идеалната си почивка, може да се наложи да поровите по-дълбоко. За щастие по света има хиляди красиви и живописни острови, където ще си почивате необезпокоявани.

18. Пътешествайте

Няма значение дали сте опитен пътешественик, простодушен турист или екстремен откривател – просто пътешествайте. Живеем на прекрасна планета, пълна с чудеса. Целият живот няма да ви стигне, за да ги видите всичките, но си заслужава да се опитате. Пътувайте за по-дълго и по-често.