Всеки един път може да бъде изминат само с вървене. Колкото и дълъг да ни се струва, дори и малките крачки ни доближават до целта.

Представяме ви 17 прости действия, които ще ви помогнат да отслабнете, да станете по-продуктивни, да укрепите здравето си и духа си. Никой от съветите не изисква много усилия.

Крайно важно е да си поставяте глобални задачи и да ги разбивате на ефективни планове, изпълнението на които може да изисква месеци, години и дори десетилетия. Вижте обаче какви малки и неизискващи усилия промени можете да внесете в живота си – те няма да ви отнемат много време, но пък ще имат забележим ефект.

Сложете вкъщи фруктиера

Едно проучване на проф. Браян Уонсинк от Калифорнийския университет в САЩ показва, че наличието на пълна с плодове фруктиера вкъщи спомага за свалянето на излишните килограми. Сложете я на най-утъпкания маршрут в дома си – пътя към хладилника. Побеждавайте импулсите си да се наядете, с каквото ви падне – вместо това хапнете полезен и вкусен плод.

Според данните на проучването ще тежите с около 3.5 кг. по-малко, ако имате под ръка ябълки, авокадо и други полезни плодове.

Четете още: 10 признака, че сте убили продуктивността си

Закусвайте

Не е вярно, че отказът от закуската води до поемане на по-малко калории и съответно до отслабване. Учените от цял свят твърдят, че хората, които закусват сутрин, тежат по-малко от онези, които пренебрегват първото хранене за деня. Разбира се закуската трябва да е умерена и полезна. Не знаете какво да си приготвите ли? Потърсете в интернет рецепти за здравословни закуски.

Не пропускайте възможността да се раздвижите

Офис-служителите често казват, че са толкова заети с работа, че не им остава време да станат от стола, да изтупат натрупалата се по тях прах и да направят десетина крачки. Не, дами и господа, това са празни оправдания. Колкото и да сте заети, все ще ви се наложи да прекъснете работата за телефонно обаждане или да изчакате реда си пред кафемашината. Защо не се пораздвижите в тези моменти? Можете да се разхождате, докато говорите по телефона, а защо не и при изнасяне на презентация.

Впрочем миенето на зъбите също не е нужно да става статично. Ако крачите при всяка удобна възможност, ще навъртате приличен брой километри всеки месец, без да губите специално време за тренировки.

Съставяйте си план за следващия ден

Като цяло вашият КПД е най-висок през първите часове от работния ден. Но няма да постигнете рекорди в продуктивността си, ако нямате под ръка точен план за действие. Не си губете ценното време да планирате текущия ден сутринта! Съставете плана вечерта на предния ден. Така не само ще спестите време, но и със сигурност няма да пропуснете задачите, които са останали недовършени.

Планирайте уикенда си от сряда

Очакването на интересно събитие често само по себе си е едно малко щастие. Затова си създайте следния навик – планирайте в сряда вечерта предстоящия уикенд. Може да си купите билети за концерт или да си уговорите среща с приятел. Само за няколко минути усилия ще получите заряд от добро настроение за остатъка от работната седмица. Приятното предчувствие ще остане с вас и ще ви настрои позитивно, все едно хубавите събития вече са се случили. Освен това навременната подготовка ще ви предпази от провалени планове – много неща могат да се объркат, ако организирате уикенда си чак петък вечер.

Направете своя понеделник по-лек

Няма такова нещо като добро утро, а понеделнишката сутрин е още по-ужасна. Мислите за нищожността на земния ви живот няма да се отразят добре на качеството му. Погрижете се отрано пътуването към офиса да не е за вас изтезание. Заредете още от вечерта в плейъра си хубави песни, които да направят пътя по-приятен. Няма лошо това да се прави всеки ден, но за понеделник е просто задължително.

Излизайте навън

Не се превръщайте във вампири, които излизат навън само по тъмно. Дневните кратки „бягства“ от затвореното пространство ще ви подобрят настроението и ще стимулират концентрацията. Ангажирайте се да носите документи до пощата, отидете с ваш колега на кафе и не прекарвайте обедната почивка пак пред компютъра. Не забравяйте, че за разлика от вампирите вие имате нужда от слънчева светлина и чист въздух за поддържане на душевното и физическото си здраве.

Гледайте живо растение

Постарайте се да освободите място на работното си бюро за една саксия. Редица научни изследвания са доказали, че наличието на живи растения в работната среда стимулира вниманието, увеличава продуктивността, повишава психическата устойчивост и просто радва окото. Не се оправдавайте с невъзможност да се грижите за едно цвете – това са празни приказки.

Четете още: Тест: Разберете как работи мозъкът ви за няколко секунди!

Ограничете престоя си пред телевизора

Дори и във века на интернет телевизорът си остава основен източник на новини и развлекателна информация за милиарди хора по цял свят. Безсмислено е да убеждаваме всички изведнъж да прекъснат тясната си връзка със синия екран – но още по-безсмислено е да сменяте с часове каналите, без да правите нищо.

Ако си съставите график за гледане на телевизия, ще ограничите зависимостта си от него. Постарайте се да промените подхода си. Например запишете си или подчертайте в програмата нещата, които искате да гледате. Този списък първо ще ви покаже дали не прекалявате с телевизията и второ – ще ви отърве от безкрайното сменяне на каналите.

Настройте си будилник за заспиване

Няма за пореден път да обясняваме колко е важен сънят за човешкото здраве. Всеки си знае колко часа сън му трябват, за да се чувства отпочинал и свеж, но далеч не всички успяват да си спазят графика. Затова вземете добрия стар будилник и си настройте аларма не за часа, в който трябва да станете, а за 30 мин. преди желания час за лягане. Щом чуете сигнала, ще знаете, че ви остава половин час до лягане. Този полезен навик ще ви позволи да ставате без проблем и да не се чувствате като парцал всяка сутрин.

Поиграйте си с будилника

Първо – оставете будилника (или телефона си, или каквото ползвате) по-далеч от леглото. Така ще се лишите от възможността лесно да отложите ставането с десетина минути. За целта ще трябва да станете от леглото. Впрочем, препоръчваме ви да ползвате именно механичен или електронен будилник вместо телефон или друго по-сложно устройство. Защо ли? Защото така няма да се изкушавате да си проверите пощата веднага, щом затворите очи.

Измислете си вдъхновяваща парола

Обикновено на всички ни се налага да въвеждаме пароли по няколко пъти на ден – за електронната поща, за социалната мрежа, за корпоративната мрежа. Добре е да си измислите позитивна парола, която да ви напомня за хубавото в живота. Само че отбягвайте лесни за познаване думи като „щастие“ или поне ги видоизменете, за да са по-сложни – например „6тастие“.

Изпращайте писма

Ежедневно изпращаме десетки (или дори стотици) съобщения и писма до ограничен кръг от хора. Създайте си навик да изпращате всеки ден по нещо до човек, с който отдавна не сте комуникирали. Може да е ваш бивш съученик, приятел от детинство, бивш колега или просто стар приятел. За това не са нужни кой знае какви поводи – просто го попитайте как я кара. Много е вероятно ответното писмо да предизвика у вас приятни емоции и да ви повлияе позитивно.

Събирайте дребните пари и помагайте на бедните

Прибираш се вкъщи, подскачаш, за да чуеш дали нещо ще звънне, вадиш излишните стотинки от джобовете и ги пускаш в касичката. Този ежедневен ритуал практически няма да се отрази на финансовото ви състояние, но пък ще ви помогне за половин година да съберете съвсем прилична сума. Парите може и трябва да се дарят за благотворителност – но не се поддавайте на уловките на мошеници. Можете да включите в събирането на пари и децата си. Те впрочем могат да ви помогнат да изберете бъдещия получател на парите.

Не си губете времето

Безкрайните задръствания и опашки в магазините превръщат хората в бездействащи истукани. Вместо да търсите дефекти по шпакловката на тавана, можете да звъннете на родителите си или на ваш близък. Или поне да почетете книга.



Ползвайте конец за зъби

Най-вероятно си миете зъбите два пъти дневно. Може би дори се стараете миенето да продължава не 30 секунди, а поне 1-2 минути. Това е похвално. Но за да бъдат посещенията при зъболекаря само профилактични, добре е да ползвате конец за зъби след всяко хранене. Този атрибут не заема много място и е достатъчно евтин, но пък ще ви спести много средства за поправяне на развалените зъби.

Придържайте се към избраната стратегия

Еднократното спазване на описаните по-горе съвети ще има само временен ефект. За да получите резултат, трябва да сте по-взискателни към себе си. За целта си водете личен отчет. Пробвайте всеки петък вечерта да докладвате сами на себе си за плановете, които сте успели да реализирате. Можете да се поощрите за изпълнените задачи по някакъв начин. Идеята е, че ако мислите отговорно за предстоящия отчет, ще ви е по-лесно да повтаряте действията, а това ще доведе до изграждане на навик. Навици не се губят лесно.