Недостигът на сън далеч не е единственият фактор, който може да ни лиши от сили. Някои незначителни подробности от ежедневието ви могат да ви изтощят както физически, така и психически.

Специалистите са посочили няколко вредни навика, които предизвикват хронична умора. Освен това ви предлагат и няколко съвета за това как да си върнете силите и бодростта.

1. Пропускате тренировките, когато сте уморени

Ако пропускате тренировките, за да си пазите силите, това всъщност работи срещу вас. До този извод са стигнали учените от Университета в Джорджия, наблюдавайки група възрастни, работещи предимно седяща работа. Тези хора изпитвали хронична умора, но въпреки това започнали да тренират по 20 минути през ден. 6 седмици по-късно доброволците съобщили, че се чувстват значително по-добре и умората е изчезнала. Редовните физически упражнения повишават издръжливостта, карат сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно и насищат тъканите на тялото с повече кислород и хранителни вещества. Така че когато следващия път ви се прииска да си полегнете на дивана, отидете на разходка. Няма да съжалите.

2. Не пиете достатъчно вода

Дори и леко обезводняване с 2 % под нормата се отразява сериозно на възможностите на организма. Недостигът на течности води до намаляване на обема и сгъстяване на кръвта. Гъстата кръв се изпомпва по-трудно и по-бавно от сърцето, а времето, необходимо за да достигнат кислородът и хранителните вещества до мускулите и органите, се увеличава съществено.

Четете още: Сложната работа засилва паметта

3. Страдате от недостиг на желязо

Недостигът на желязо също може да ви накара да изпитвате отпадналост, раздразнителност и слабост. При това ще имате проблеми с концентрацията. При недостиг на желязо съдържанието на кислород в клетките е понижено, което може да предизвика анемия. Затова консумирайте богати на желязо продукти – немазно телешко, боб, яйца (заедно с жълтъците), фъстъци и фъстъчено масло, тъмнозелени листни зеленчуци. Тези храни е добре да се съчетаят с продукти, богати на витамин С, тъй като той подпомага бързото усвояване на желязото. При това обаче не забравяйте, че недостигът на желязо може да се дължи на сериозни заболявания. Ако редовно изпитвате симптоми на анемия, отидете на лекар.

4. Перфекционист сте

Постоянният стремеж към съвършенството (което, както знаем, е недостижимо) ни кара да работим много по-дълго и по-усилено от необходимото. Ако си поставяте нереални цели, чието постигане е невъзможно или ужасно трудно, никога няма да изпитате удовлетворение. В такъв случай добре е да определите известни времеви граници за себе си и проектите си и да ги спазвате стриктно. След време ще разберете, че допълнителната работа далеч не винаги ви доближава до съвършенството.

5. Правите от мухата слон

Всеки път, когато ви викат при шефа, си мислите, че ви очаква уволнение? Или пък ви е страх да карате колело, защото сте сигурни, че ще паднете? Значи във всяка една ситуация винаги очаквате най-лошото. Постоянните тревоги могат да ви напрегнат, парализират и в крайна сметка да ви изтощят емоционално. Ако се усетите, че из ума ви се въртят такива мисли, вдишайте дълбоко, а после се запитайте какъв е реалният шанс да се случи най-лошото наистина. Чистият въздух, медитацията и дори обсъждане на тревогите ви с приятел могат да ви помогнат да погледнете по-обективно на нещата.

6. Не закусвате

Храната, която ядете, е гориво за тялото ви. Когато спите, организмът продължава да използва това, което сте изяли на вечеря, затова сутрин трябва отново да „презаредите“. Ако пропуснете закуската, ще се чувствате отпаднали. Закуската е като стартер, тя активизира метаболизма като цяло. Сутрин е препоръчително да ядете пълнозърнести храни, немазно месо и здравословни мазнини. Добър вариант са овесените ядки с мляко и фъстъчено масло, смуди от плодове, обезмаслено мляко и бадемово масло. Може и да си направите пържени яйца и да ги хапнете с две филийки пълнозърнест хляб и обезмаслено кисело мляко.

Четете още: Вреден навик: Храна на бързи обороти

7. Ядете нездравословна храна

Много продукти съдържат твърде много захар и прости въглехидрати с висок гликемичен индекс (показател за скоростта, с която въглехидратите покачват нивото на кръвната захар). Постоянните резки промени в кръвната захар могат да предизвикат умора. За да не се случва това, яжте пилешко (печено, а не пържено), кафяв ориз, сладки картофи и сьомга или салата с пилешко и плодове.

8. Не умеете да отказвате

Хората, които искат да угодят на всички, често ощетяват собствения си живот и остават без сили. Най-лошото е, че в крайна сметка това може да ги накара да се обидят и разсърдят на целия свят. Така че ако треньорът на детето ви поиска да опечете курабийки за целия отбор, не бързайте да се съгласявате. Трябва да се научите да казвате „не“. Първо тренирайте това умение насаме – например в колата. Така ще свикнете със звученето на тази дума и ще ви е по-лесно да я произнесете, когато се наложи.

9. В офиса ви цари безредие

Разхвърляното бюро ви изтощава психологически, ограничава способността ви да се концентрирате и възможностите на мозъка ви да обработва информация. Или поне до такъв извод са стигнали учените от Университета в Принстън. В края на работния ден се уверете, че служебните атрибути и личните ви вещи са добре подредени или прибрани. Така ще си създадете позитивна нагласа за следващия работен ден.

Четете още: Полезно, полезно, колко да е полезно?!

10. Работите без отпуска

Ако си преглеждате пощата, докато би трябвало да релаксирате край басейна, в крайна сметка можете просто да се претрудите. Отхвърлянето на работата и отпускането позволяват на ума и тялото да си възвърнат силите. След това можете да се върнете към работата. Ако си правите редовно почивки, ще бъдете по-изобретателни, ефективни и продуктивни, когато работите.

11. Пиете чаша-две вино преди лягане

Чашата вино вечер звучи като чудесен начин да се отпуснете преди лягане, но за жалост този навик може да доведе до лоши последици. Алкохолът първоначално потиска нервната система и има успокояващ ефект, но в крайна сметка води до нарушения на съня, тъй като има силно въздействие върху метаболизма. Това може да предизвика повишени нива на адреналина, затова понякога се събуждате внезапно посред нощ, след като сте пили. Препоръчва се между консумацията на алкохол и съня да има поне 3-4 часа.

12. Проверявате си електронната поща преди лягане

Ярката светлина на дисплея на смартфона ви или на монитора на лаптопа могат да нарушат естествения биоритъм на организма, потискайки нивата на мелатонин. Това е хормонът, който отговаря за регулирането на цикъла на съня и будуването. Всеки човек има различна чувствителност към светлината на електронните устройства, но като цяло ще е добре да не ползвате такива два часа преди лягане. Не можете да заспите, без да си проверите пощата ли? Тогава дръжте устройството възможно най-далече от лицето си.

13. Твърде много разчитате на кофеина през деня

Да започнете деня с чаша кафе не е толкова лоша идея. Нищо няма да ви стане, ако пиете около три малки кафета на ден. Ако обаче превишите тази норма, може да последва нарушение на съня. Кофеинът блокира аденозина, страничен продукт на клетъчната активност, който при натрупване предизвиква сънливост. Скорошно проучване доказа, че употребата на кофеин дори 6 часа преди лягане се отразява силно на съня., така че не пиете кафе следобед.

Четете още: 15 здравословни навика, които би трябвало вече да имате

14. Лягате си късно през почивните дни

Ако си легнете късно в събота и се наспите добре в неделя, ще ви бъде много трудно да заспите в нормално време вечерта и да се наспите до часа, в който ставате в понеделник. Тъй като това състояние не е нормално, старайте се да не си лягате твърде късно в почивните дни. Ако пък в понеделник все пак се чувствате уморени, намерете възможност да дремнете за 20 минути – тази дрямка ще ви позволи да си починете, без да потъвате в дълбок сън, след който можете да се събудите още по-уморени.