От малки гледаме как готвят нашите майки и баби. И сега, също като тях плакнем спагетите след сваряване, лапаме лакомо още топлия кекс и правим редица неща, които всъщност са погрешни.

1. Да плакнем ли спагетите и макароните?

Отговорът е НЕ. Този навик е дошъл от соц-времената, когато макаронените изделия са се правили от обикновено пшенично брашно. Такива спагети и макарони се слепват веднага, ако не бъдат изплакнати след варене. Днешно време обаче ядем изделия от твърди сортове пшеница, които няма да се слепнат - достатъчно е да ги сварите без похлупак в голямо количество вода. Ако все пак започнат да се слепват, добавете малко краве масло или олио в топлите спагети и разбъркайте. Впрочем италианските домакини винаги са ползвали за соса водата, в която са варили пастата. Последвайте примера им!

2. Да пържим ли в зехтин?

Когато готвим ястия от средиземноморската кухня, не можем да избегнем зехтина. При това често се опитваме да направим ястието още по-хубаво, като пържим в скъп extra-virgin зехтин. Но ние ви препоръчваме да си го запазите за салатата или за друго студено ястие.

Студено пресованият зехтин има доста ниска температура на горене, затова ако пържите с него, рискувате да придадете на ястието неприятен привкус и да се отровите с канцерогени. За пържене по-добре ползвайте обикновено олио.

3. Кога да слагаме доматите в супата или задушеното?

В забързаното ежедневие често ни се иска да изсипем в тенджерата всички продукти едновременно, за да си къкрят вече без наше участие. В някои случаи това е допустимо, но не и когато сред съставките има домати.

Запомнете едно просто правило - киселината (а в доматите има много киселина) ускорява приготвянето на месото, но пречи на омекването на зеленчуците. Тоест ако готвите супа, добавете доматите, след като картофите, морковите, зелето и другите зеленчуци са се сварили. Ако пък задушавате месо - сложете доматите от самото начало, за да стане месото още по-крехко.

4. Да ядем ли кекса пресен и топъл?

Представете си картинката - мама пече кекс, сладката миризма се носи из цялата къща, семейството постепенно се събира в кухнята в очакване на лакомството... И ето че кексът е готов, но мама казва "А сега ще изчакаме около час!". Сигурно ще я помислите за жестока, но мама е права. Не само защото можете да се опарите, макар и това да е болезнено.

Горещият кекс ще си изгуби формата при рязането, а високата температура ще ви попречи да усетите пълноценно вкуса му. Кекс се яде топъл или студен. Но не и горещ. Някои кексове са още по-вкусни на втория ден, а различните коледни кексове тип "щолен" могат да се напояват с аромати цял месец!

5. Да изхвърляме ли неизпитото вино?

Да, виното изветрява, губи аромата си и едва ли някой ще пие остатъците от вчерашната бутилка. Но все пак е грешка да го изхвърляте. Ако ви е останало червено вино, пригответе с него телешко по бургундски или сос болонезе. Ако ви е останало бяло вино, ползвайте го за задушаване на птиче месо или като добавка към десерти. Този подход ще ви спести пари - а и кой отваря нова бутилка вино, за да приготви месо?

6. Защо пуешкото филе е сухо?

Истина е почти всичко, което сте чували. Пуешкото месо е полезно, богато на белтъчини - но не и сухо. Разпространеният мит за сухостта на пуешкото идва от една разпространена грешка - твърде дългото готвене. Пуешките гърди се готвят много бързо - за около 7 минути на тиган и за около 15 минути на фурна. Добър подход ще е да сваляте от котлона месото, когато ви струва, че му трябва още малко.

7. Как се готвят броколи?

Още един известен като полезен продукт, който много хора мразят. И отново заради разпространена грешка - твърде дълго варене, в резултат на което броколито добива неприятен вид и вкус. Зелените зеленчуци (броколи, аспержи, грах) трябва да се варят в голямо количество солена вода. И в никакъв случай не бива да се преваряват. След варенето е важно да ги отцедите в гевгир и да ги потопите в студена вода. Така ще приключите процеса на варене. Благодарение на този похват зеленчуците ще останат вкусни, ярки и полезни.

8. Дроб - лекарство или лакомство?

На хора с понижен хемоглобин често им препоръчват да ядат дроб - и те го консумират като лекарство и с отвращение. Ако обаче избегнете най-разпространените грешки, дробът ще е истинска радост за сетивата. Първо - по-добре вземете телешки дроб, а не свински. Телешкият е по-нежен на вкус и с по-еднородна консистенция. Второ - преди готвене изрежете жлъчните канали, иначе ястието ще нагорчава. И трето - отново не трябва да прекалявате с печенето/пърженето. Ако нарежете дроба на резени с дебелина 1 см., им стигат по 2 минути печене/пържене от всяка страна.

9. Колко плънка на пицата да сложа?

Замесили сте или сте си купили тесто за пица, разточили сте го и може би дори сте го подхвърлили един-два пъти като истински маестро. И сега мислите за плънката. Тук няма да ви обясняваме каква точно трябва да е тя, ами колко от нея да сложите. Най-разпространената грешка е да се сипе твърде много сос, салам, кашкавал и т.н. Това превръща пицата в нещо като разкашкан тестен сач. Плънката трябва да е в умерени количества, за да остане тестото хрупкаво и стабилно - така ще можете да си вземете спокойно парче пица с ръка и да си го хапнете, вместо да гребете плънката с лъжица.

10. Защо рибата загаря и се разпада?

За жалост това често се случва. Защо ли? Защото забравяме за солта. Приготвената за пържене риба трябва да се посоли 15 мин. преди да докосне тигана. Освен това трябва да се посоли мазнината, в която ще се пържи рибата. Така ще получите красиво зачервени и цели парчета.

11. Как се прави дресинг за салата?

Най-простият дресинг за салата "винегрет" се прави от оцет и олио/зехтин. Но и тук е възможно да допуснете грешка. Първо - липса на сол или захар. Те са задължителни, сложете ги в купичката на първо място и чак след това ги залейте с необходимото количество оцет. Разбъркайте до пълно разтваряне. Втората грешка е липсата на еднородност. Оцетът и олиото няма да се превърнат в емулсия, ако излеете цялата мазнина наведнъж. Добавяйте олиото постепенно и разбивайте постоянно.

12. Как да сваря яйцата, без да се напукат?

Обикновено не ни интересува дали варените яйца са с напукана черупка или не. Изяждаме ги веднага или ги нарязваме в салатата. Но веднъж годишно - на Великден - целостта на яйцата се оказва изключително важна. Яйцата се напукват от липса на сол във водата и от твърде висока температура. За да получите идеални варени яйца, сложете ги в достатъчно голяма тенджера, залейте ги с хладка вода, сипете много сол и варете на слаб огън.

13. Защо не ми втасва тестото?

Тестото на мая може да бъде много капризно и има причини за това. Двете най-разпространени грешки са - стара мая и вода от чешмата. Когато си купувате мая, прочетете датата на производство и изберете прясна партида. Водата от чешмата пък съдържа хлор, който пречи на втасването. Ползвайте бутилирана трапезна вода или обезмаслено мляко със стайна температура.

14. Кое се съхранява в хладилник и кое не?

Правилното съхраняване на продуктите също е част от готварското изкуство. За жалост често допускаме грешки с подправките, меда и хляба. На тях мястото им е в хладилника. Те запазват качествата си най-добре на студено. За сметка на това бананите и доматите стват само по-неугледни и безвкусни от престоя си в хладилника.