Колкото и странно да звучи, има храни, от които една порция може да струва повече от месечния ви бюджет за храна или дори няколко пъти по толкова. Дали са по-вкусни от нормалните или просто са по-нестандартни - преценете сами.

12. Зехтин Lambda

В зависимост от сорта маслини, начина на производство, марката и т.н. зехтинът може да бъде доста скъп. Този вид обаче е изключително скъп и може да бъде закупен онлайн от Harrods срещу сумата от 50 паунда плюс доставката.

Произведен е от гръцката компания Speiron и е обявен за първия луксозен зехтин в света. Разфасовката от 500 мл му придава блясъка на супер скъп парфюм.

11. Традиционен оцет балсамико

Aceto Balsimico Tradizionale, или традиционен оцет балсамико, е напълно различен от стандартните. Приготвен е от варени късно обрани зърна италианско бяло грозде сорт Требиано. Оцетът е престоял минимум 12 години – много повече от една бутилка италианско вино например.

Необходимо е много голямо количество грозде за производството му, което го прави толкова скъп. Бутилка от 100 мл 12-годишен традиционен оцет балсамико може да закупите онлайн за 100 долара, а същото количество, но отлежал 25 години, струва 180-190 долара.

10. Цибет кафе

Цибет Кафе, или „Копи Лувак“, е специален сорт зърна, които са частично смлени и екскрементирани от представители на семейство Виверови - животни, подобни на миещите мечки, разпространени в Южна и Югоизточна Азия.

Половин килограм от него струва около 500 долара.

9. Пъпеш Юбари Кинг

Отглежда се в оранжерии в някои части на Япония и едва ли ще го намерите в кварталната бакалия, дори да живеете в Япония. Всяко растение се тори и полива отделно. Тези, които нямат перфектна форма и цвят, се изкореняват и изхвърлят.

Обикновено се продават по два броя. Най-високата цена е достигана през 2008 г., когато местен бизнесмен купува пакет от два броя за сумата от 23 хил. долара. Обикновените пъпеши сорт Юбари се продават в магазините за 50 до 100 долара броя.

8. Японска диня Денсуке

Въпреки че външно по нищо не се отличава от обикновените дини, този сорт определено достига цени, в пъти по-високи от тях. Отглеждат се само на едно място в Япония – остров Хокайдо, и годишно се берат около 1000 броя, което е причина за високата цена. Имат съвършено кръгла форма, тъмен цвят и никакви линии. Продават се на търг, като най-високата цена, която е достигана, е 6100 долара за плод с тегло около 7.7 кг.

7. Бейгъл

Бейгъл, или по-познат у нас като геврек, но не обикновен, а такъв за 1000 долара. Създаден е от шеф-готвача в Westlin Hotel в Ню Йорк. Най-скъпата съставка в него е крема сирене от бял трюфел.

За постигане на истински „уау“ ефект е добавено и злато, което се яде.

Вижте останалите ето тук!