Автор
Woman.bg

12 невероятни конструкции, устояващи на стихиите

Природните стихии могат да ударят винаги и навсякъде, но хората се стараят да се подготвят за тях. От много години архитектите проектират конструкции, които да защитят хората от катаклизми. В тази статия ще ви покажем най- сполучливите и интересни проекти.

Фермата Тюдор



В тази сграда можете да преживеете удобно всякакви катаклизми – разполагате с 11 спални, 10 бани и 8 камини. Освен това са предвидени и различни удобства за траен престой. Например добре оборудвана кухня и изолирани стени. Комплексът е построен с идеята да осигури комфорт в дългите студени зими на хората от Кеймбридж, Мерленд. Построен е от магната Пол Тюдор.

Систър Рок Айлънд



Този остров се намира недалеч от Маратон във Флорида. Площта му е 0.6 хектара, а къщата заема 500 м. кв. от тях. Прозорците гледат към океана. В сградата има 3 спални, 2 бани и гараж. Имотът е оборудван с площадка за хеликоптер, къща за гости, басейн, кей, площадка за барбекю. С хеликоптер гостите могат бързо да напуснат острова при нужда.

„Остров Коралов риф“ на Хаити



Когато на Хаити през 2009 г. стана земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер, 2 млн. местни хора останаха без жилище, над 300 хил. души загинаха и още толкова бяха ранени. Това е една от най-ужасните и разрушителни природни катастрофи в историята. Проектът „Коралов риф“ е създаден от архитекта Винсен Калебо, който се опитал да създаде конструкция, устойчива на земетресения. Тези две хиляди модулни къщички са свързани във вълнообразна конструкция, построена върху антисеизмични подпори. В къщите има всички удобства, използваната в тях енергия се добива от вълните.

Мобилни къщички във вид на футболни топки



Тези малки антисеизмични къщички приличат на космически кораби. Комплексът е съставен от 32 многостена от уретан. Формата им позволява да се преживее дори цунами, тъй като къщичките ще се носят по водата. площта на всяка „топка“ е около 50 м. кв.

„Ноевия ковчег“ - плаващ хотел



„Ноевият ковчег“ е уникален хотел и екзотичен туристически обект, който гарантира безопасността на клиентите си. Конструкцията е създадена от специалистите на „Remistudio”. Интересно е, че „Ноевият ковчег“ остава стабилен при земетресение. Освен това може да осигури на гостите всички удобства, тъй като има слънчеви батерии, система за събиране на дъждовна вода и условия за отглеждане на зеленчуци и плодове. Въпреки че сградата е стационарна, тя лесно може да се разкачи от базата и да отплува в избраната посока.

Антисеизмични сгради, приличащи на вулкани



Компания OFIS Architecture е проектирала комплекс от сгради с общото име All-Seasons Tent Tower. Тези многофункционални съоръжения са оборудвани със слънчеви батерии . Температурата вътре в тях се регулира от външната конструкция, която филтрира слънчевите лъчи. Вътрешната циментова конструкция е устойчива на земетресения. Комплексът представлява своеобразен независим град с жилищни апартаменти, магазини, ресторанти и зони за развлечение.

Плаващия град



Винсен Калебо е архитект, дизайнер и новатор. Той е авторът на проекта на този голям плаващ град. В концепцията е заложена идеята да се направи безопасна конструкция, в която да се настанят 50 хил. души, селскостопански животни и парници за отглеждане на растения. В центъра на комплекса има резервоар за събиране на дъждовна вода, която се филтрира и се предлага на жителите на града. Подобни селища могат да се окажат животоспасяващи за човечеството в бъдеще.

Устойчива на урагани сграда във Флорида



Постройката е с площ 560 м. кв. и се намира на Пенсакола Бийч във Флорида. Идеята за строежа е на Марк и Валъри Сиглер, които наричат сградата „Къща-купол“. Футуристичният модерен интериор осигурява и безопасност. При построяването на купола са използвани подобрени циментни и стоманени конструкции, които могат да устоят на ураган.

Плаващ комплекс в Холандия



Това дизайнерско решение на Коен Олтулс от компания „Waterstudio” се нарича „Крепост“ и е част от новия проект “ New Water”. Заради промените в климата водното равнище в Холандия се вдига и площта на сушата намалява. Проектът на Коен предвижда комплекс от 60 разкошни апартамента с кейове за лодки, пътища и места за паркиране.

Противорадиационен щит



Това съоръжение прилича на кръстоска между дива пещера и бомбоубежище. Постройката наистина съществува и се намира в планината Вита Берг в Стокхолм. Тук има офис и жилища, осветени с естествена светлина, за да се чувстват уютно жителите на бункера. Укритието е построено през 70-те години за обезопасяване на правителството в случай на радиоактивна заплаха, земетресение или буря.

Сферични къщи от полиуретанова пяна



Подобни съоръжения са антисеизмични, най-вече заради използвания строителен материал. Леките стени от полиуретанова пяна едва ли ще рухнат или ще наранят жителите в случай на земетресение. Пяната не се поддава на корозия и гниене и е добър топлоизолатор. Подобни конструкции са идеални за райони, застрашени от земетресения.

Замък, осигуряващ всичко необходимо



Този замък с 8 спални е заобиколен от ров с вода и заема площ около 5.6 хектара. Намира се в местността Маями-Дейд. Предлага всички удобства, които могат да се разположат на площ от 1900 м. кв. - например винарска изба, зона за барбекю, огромна кухня, басейн и прекрасни градини. Това е истинска крепост, която ще помогне на собственика си да преживее всевъзможни катаклизми. Автор на проекта е архитектът Чарълз Сигер.