Какви са символите на Великден? Яйца, зайчета, моркови, цветя, пролет. Нека всичките тези символи присъстват на вашата празнична трапеза, радват гостите ви и оставят незабравими спомени на децата ви. Предлагаме ви 12 оригинални идеи за великденската трапеза.

Тостове-морковчета

Нарежете филии бял хляб на тесни триъгълници. Препечете ги да хрупкат, намажете ги с масло, покрийте с червен хайвер и направете зелени „опашки“ от копър. Ще получите перфектния пролетен ордьовър за Великден, който ще зарадва всички на вкус и на вид.



Тестени моркови с пълнеж

Нарежете на ивици бутер-тесто, усучете ги на „въженца“ и ги намажете със сурово яйце. Омотайте метални конуси с тези ивици. В остатъка от яйцето за мазане добавете шафран или куркума за цвят. Оцветете с четка „морковите“ с тази смес и ги изпечете. Когато свалите изпечените фунийки от конусите, напълнете ги със салата по ваш избор и украсете със стръкове копър.


Яйце-желе с горски плодове

Пробийте дупки от двете страни на яйцето и издухайте съдържанието. Измийте черупката и я оставете да изсъхне. Сипете в черупката дребни горски плодове. Залепете с тиксо долния отвор в черупката и я напълнете със сладко желе. Оставете готовите яйца в хладилника за няколко часа, за да се втвърди желето, след което внимателно обелете черупката. Това ще е най-ефектния десерт, който ще украси великденската ви трапеза.



Тестен венец

Направете тестен венец, в който да подредите яйцата си. Омесете сладко тесто по предпочитаната от вас рецепта и оформете венец от него върху намазана с масло и поръсена с брашно тава. Препоръчваме ви да не добавяте в тестото стафиди, защото могат да развалят формата. Когато тестото е вече почти готово, намажете го с яйце и печете още няколко минути. Когато тестеният венец изстине, можете да подредите в него великденските яйца.



Тестени кошнички с яйца за подарък

Обичаят гласи на Великден да си подаряваме писани яйца. Представете си колко по-приятно ще е всяко яйце за подарък да е поставено във вкусна тестена кошничка. Принципът е същия като при тестения венец, но ще трябва да печете кошничките с яйцето в тях. Затова е добре да ползвате боядисани сурови яйца. Може да пробвате с вече сварени яйца, но тогава има голям риск да се напукат. Като компромисен вариант може да ползвате сурови небоядисани яйца и да им сложите ваденки след изпичането.

Очаквайте продължение

Споделете какъв е хранителният ви режим и спечелете награди от Jamieson