Както добре знаем, ексфолиантът е онова вълшебно средство, което прави кожата ни да изглежда подмладена, отстранява черните точки и помага срещу несъвършенствата.

И съвсем не е нужно да посещавате много често козметик или задължително да си купувате скъпи продукти за лице. Предлагаме ви да отидете в кухнята и да проверите за следните 12 вълшебни съставки, които ще направят кожата ви красива.

1.Сода

Знаете ли, че содата се съдържа във всички ексфолианти за лице, които виждате в магазините? Тя е чудесна съставка, която няма нужда да бъде смесвана с нищо, действа напълно сама. Всичко, което трябва да направите, е да намокрите лицето си, да вземете малко сода, да я разнесете по лицето си с кръгови движения и след това да се изплакнете.

2.Захар със зехтин

Захарта е много полезна за кожата под формата на ексфолиант, тъй като в нея се съдържа гликолова киселина. Разбъркайте захар със зехтин (може и с кокосово масло), след което използвайте сместа като скраб.

3.Овесени ядки с мед

Най-добрият избор за хора с чувствителна кожа, защото овесените ядки са най-нежният ексфолиант. Действат противовъзпалително и хидратират. Разбъркайте ядките с мед и разтрийте лицето си. Оставете сместа да подейства между 15 и 30 минути, след това изплакнете.

4.Зелен чай, захар и мед

Зеленият чай е много подходящ за дами, които търсят подмладяващ ефект. Направете една чаша зелен чай и изчакайте да се изстуди.След това отделете в друг съд две супени лъжици от чая и разбъркайте, добавяйки една супена лъжица захар и една супена лъжица мед.

5.Кокосово масло, захар и лимон

Както е известно, кокосовото масло има широко приложение не само в кухнята и чистенето, но и в козметиката. Той е много ефективен ексфолиант, когато е в комбинация със захар и лимон. Напълнете половин чаена чаша с кокосово масло и прибавете две супени лъжици захар и една супена лъжица сок от лимон. Разбъркайте сместа и измийте лицето си с нея. След това ще се радвате на хидратирана чиста и мека кожа.

6.Кафе на зърна

Натурален ексфолиант, даващ бърз и прекрасен резултат. Трябва само да смелите една супена лъжица зърна или дори може да използвате и остатъка от кафето, което сте изпили сутринта. Разбъркайте с една супена лъжица вода и вълшебната отвара за подмладена и мека кожа е готова.

7.Кисело мляко

Просто извадете една кофичка от хладилника, гребнете няколко супени лъжици и разнесете по лицето си с кръгови движения. Оставете да подейства 15 минути и изплакнете.

8.Ориз и мед

Можете да използвате и бял, и кафяв ориз. Смелете ориза на дребни частици, прибавете супена лъжица мед и разбъркайте. Ексфолиантът ви е готов!

9.Шоколад и захар

Ммм, вкусно! Но не е за ядене. Трябват ви ¼ чаена чаша кафява захар, 1/8 чаена чаша зехтин, една супена лъжица какао и ¼ чаена лъжица екстракт от ванилия. Разбъркайте продуктите и нанесете сместа върху кожата си. Оставете я за 10 десет минути и изплакнете.

10.Боровинки с мед

Боровинките съдържат много антиоксиданти, а медът има прекрасно антибактериално действие. Ако целите да хидратирате кожата си, тогава опитайте следната рецепта. Вземете ½ чаена чаша боровинки, две супени лъжици мед и една супена лъжица захар. Сложете съставките в блендера и разбивайте, докато станат на крем. Нанесете сместа върху себе си, изчакайте 15 минути и изплакнете.

11.Домат и захар

Доматите съдържат ликопен, който освен че действа като антиоксидант, но и възпрепятства появата на бръчки. В комбинация със захар, получавате прекрасен домашен ексфолиант. Разрежете домат на две и потопете половинките в една супена лъжица захар. Разтрийте с кръгови движения кожата си с двете парчета домат и оставете да подейства 10 минути, преди да се измиете.

12.Морска сол и олио

Луксозен ексфолиант, който ще осигури приятни морски усещания на кожата ви. Разбъркайте една чаена чаша морска сол с половин чаена чаша бебешко олио (може да го заместите и със зехтин или друго олио за готвене) и оставете сместа да престои 24 часа. След това я масажирайте в кожата си и изплакнете.

Ще останете приятно изненадани от резултатите. Прилагайте тези рецепти веднъж седмично, за да поддържате кожата си хидратирана и свежа.