Автор
Мария Николова

11 часа на ден пред екрана! Ето до какво водят

Има един британски сериал „The Black Mirror“, в който черното огледало всъщност е метафора за екрана - мониторa или дисплея, в които съвременният човек е втренчил поглед през по-голяма част от времето. Всеки епизод разказва различна история за въздействието на техногиите върху живота ни и повечето не завършват с хепиенд, както загатва и самото заглавие на филма. Ефектите от съвременния дигитален живот са многобройни – днес ще се спрем само на чисто физическите.

Знаете ли, че вече реално има състояние, при което е налице напрежение на очите, причинено от дигиталните технологии. Обикновено се наблюдава след 2-3 часа, прекарани пред екран.



Учените са установили, че колкото повече гледаме в него, толкова по-вероятно е да развием симптоми на замъглено виждане, главоболие или нарушен сън. Според скорошно проучване две трети от американците страдат от това състояние. Освен това изследването разкрива, че те прекарават средно по 11 часа пред телевизора, смартфона или компютъра!

В тази статистика няма нищо изненадващо, особено като се има предвид , че повечето от нас стават и си лягат с телефона. Освен това работата на съвременния човек е в офис и на компютър. Как обаче влияе този модерен дигитален живот върху човешкия организъм и могат ли изобщо телата и очите ни да го понесат?

Оказва се, че вредите, които нанасяме на зрението си, са реални и положението само се влошава.

Какво се случва със здравето ни?

Ще цитираме резултатите от скорошно проучване, проведено в САЩ. То разкрива, че при много голяма част от анкетираните се наблюдават симптоми на напрежение на очите, причинено от дигиталните технологии. 36 % от участниците посочват, че имат болки във врата, раменете или гърба, 35 % твърдят, че ги болят очите, 35 % - че имат главоболие, 25 % - че виждат размазано. Най-притеснителното е че, всички тези симптоми се наблюдават преобладаващо при млади хора. 73 % от участниците на възраст между 18 и 30 години имат подобни оплаквания, което навежда на мисълта, че става въпрос за тенденция, при това много силна, конкретно при това поколение.



Другото, за което имаме пълни основания да се притесняваме, е светлината, която повечето дигитални устройства излъчват. Всички сме наясно с опасностите, които крие ултравиолетовата светлина, но запознати ли сме с рисковете, идващи от т.нар. синя светлина от екрана. Тя оказва много важно влияние върху жизнения цикъл на човек. Това е светлината, която възбужда нашата нервна система, т.е. държи ни будни. Но при прекалено дълго излагане на синя светлина тя е в състояние да промени нашия биологичен часовник - дори късно през нощта да изпитваме умора, ние не можем да заспим, защото сме стигнали до превъзбудено състояние.

И все пак има светлина в края на тунела

Да, дигиталните технологии наистина имат негативно въздействие, въпреки че ни и дават много. Добрата новина е, че имаме контрол над вредите, които ни нанасят. Поне така уверяват учените. Какво да направим?

Правилото „20-20-20“

На първо място трябва да обърнем внимание на проблема и да променим някои навици. Има едно много просто правило, с което можем да започнем – „20-20-20“ (на всеки 20 минути отделете по 20 секунди, за да гледате нещо, което се намира на разстояние 20 фута, 6 метра).

Мигайте повече


Когато човек се взира прекалено много в екрана, очите му започват да мигат по-рядко и не се овлажняват достатъчно. Затова просто мигайте, когато се сетите.

Настройте яркостта на екрана

Препоръчва се да си настроите яркостта на екрана, така че да не дразни очите. Освен това гледайте екрана от по-голямо разстояние.

Технологични решения


Разбира се имайте предвид, че технологичните гиганти разработват устройства, които са по-щадящи към здравето ни.

Последно, но най-важно

Просто си отдъхвайте по-често от дигиталните устройства. Замислете се и ще видите, че много често посягате към телефона, без изобщо да ви се налага, просто така сте свикнали. Винаги когато можете, общувайте на живо! Никога не подценявайте емоцията,която ви дава живата комуникация!