Предлагаме на вашето внимание нашият Топ 10 на филмите, за чието заснемане са били похарчени необяснимо много пари.

Наистина неприлично дебели суми!

1. Карибски пирати: На края на света

Четете още: Джони Деп обмисля оттегляне от екрана

Бюджет – 300 млн. долара

Един от филмите с най-висок бюджет в историята е третата част от трилогията „Карибски пирати“, излязла на големия екран през 2007 г.. Разбира се моливът за очи на Джони Деп и съживяването на пиратските призраци едва ли са стрували евтино. Въпреки това обаче за нас е мистерия за какво точно са били похарчени цели 300 млн. долара. Със сигурност можеха да вземат назаем пиратски кораби от Дисниленд. Създателите на филма обаче са решили да спестят от нещо друго – приличен сценарист.

2. Рапунцел и разбойникът

Четете още: С коси като на Рапунцел

Бюджет – 260 млн. долара

Този анимационен филм несъмнено ни връща към добрата стара класика на Дисни – нито рисунките, нито сюжетът напомнят стила на студио Pixar. Но неизвестно защо „Рапунцел и разбойникът“ струва по-скъпо от всичко, създадено някога от Pixar. А колко ли са стрували „Пепеляшка“ и „Снежанка и седемте джуджета“? Предполага се, че рисуваната анимация е по-скъпа от компютърната. Въпреки това с този бюджет режисьорът и аниматорите на „Рапунцел“ биха могли да обядват с черен хайвер всеки ден. Особено имайки предвид, че филмът се е правил в продължение на шест години.

3. Всемогъщият Евън



Бюджет – 175 млн. долара

В това сигурно има някаква логика – да се създаде продължение на филма с Джим Кери без Джим Кери и при това да се изхарчат стотици милиони. Основен акцент в картината е героят Евън, изигран от Стийв Карел. Друг важен герой е Бог – Морган Фрийман, който донякъде свързва сюжета с първата част. Комедията е изпълнена с много брадати вицове за чифтосване на животни и не привлече особен зрителски интерес, оставяйки създателите си на загуба.

4. В града и на вилата



Бюджет – 80 млн. долара

В този филм няма специални ефекти. Ама никакви. В него е снимано как различни хора си говорят един с друг. Комедията едва не погреба студио New Line Cinema през 2001 г., веднъж глътнал 80 млн. долара, филмът изобщо не възвръщал инвестициите. В него участват Даян Кийтън, Голди Хоун, Хари Шендлинг и Уорън Бийти. Може би тази баснословна сума е била вложена в хонорарите на тези признати звезди?

5. Как да разбера



Бюджет – 120 млн. долара

Тази романтична комедия струвала милиони на студио Columbia Pictures. Явно дори не са им останали пари за въпросителен знак на постера. В този филм от 2010 г. са се снимали истински звезди – Рийз Уидърспун, Пол Рад, Оуен Уилсън и Джак Никълсън. Хонорарът на небезизвестния сценарист и режисьор Джеймс Л. Брукс сигурно също е бил дебел. Но иначе нищо друго не обяснява високия бюджет. Може би са купили скъпи картини за гримьорната на Никълсън?

6. Купон с Дик и Джейн



Бюджет – 100 млн. долара

Още една необяснимо скъпа комедия, заснета през 2005 г. от режисьора Дийн Паризо по сценарий на Джуд Апато и Николас Столър. Предполагаме и че хонорарът на прочутия Джим Кери, изпълнил главната роля, изобщо не е бил малък. Но за какво е била похарчена останалата част от тази огромна сума си остава загадка. Филмът успял да спечели само 10 млн. долара чиста печалба.

7. Тринадесетият воин



Бюджет – 160 млн. долара

В нашата класация решихме да не отбелязваме блокбастери като „Човекът-паяк“ и „Аватар“, защото при тях се вижда с просто око за какво са дадени парите. При това тези филми са възвърнали инвестицията неколкократно. Но не можем да пропуснем нашумялия през 1999 г. филм „Тринадесетият воин“. Характерна особеност на филма е, че цялото му действие се развива в полумрак – зрителите трудно биха могли да получат естетическа наслада от кадрите. Странно е как този огромен бюджет не е стигнал за нормално осветление.

8. Пощальонът



Бюджет – 80 млн. долара

Постапокалиптичният епос с Кевин Костнър от 1997 г. беше посрещнат с нетърпение от зрителите. Това беше първият филм с участието на актьора от награждаването му с Оскар през 1991 г.. Разбира се, студио Warner Brothers без колебания инвестирало 80 милиона в начинанието. А ние неизвестно защо гледахме на големия екран някакви дрипльовци, скитащи из пустинята.

9. Стелт



Бюджет - 135 млн. долара

Сигурно сте чували оплаквания от зрителите, когато актьорите във филма мълчат през повечето време. Но не бързайте да оплювате някоя картина като мълчалива, преди да сте гледали „Стелт“. По принцип целият филм е просто фон за Джош Лукас, Джесика Бил и изгряващата звезда Джейми Фокс. Разбира се, в „Стелт“ не липсват умопомрачителни визуални ефекти, например бойни действия на въздушни изтребители. Тези неща обаче ги видяхме много по-убедителни още през 1986 г. в „Топ Гън“ - и то само за 15 млн. долара.

10. Клеопатра



Бюджет – 44 млн. долара

Днешно време този бюджет не изглежда чак толкова солиден, но „Клеопатра“ е заснета през 1963 г., когато 44 милиона са били луди пари. С оглед на инфлацията съвременният еквивалент на тази сума е 323 млн. долара. Трябва да се отбележи и фактът, че по онова време служителите и актьорите получавали доста ниски заплати, вместо днешните невъобразими хонорари. „Клеопатра“ несъмнено е красив филм, но въпреки това трудно можем да определим за какво точно са били похарчени всичките тези пари. Началният планиран бюджет бил едва 2 млн. долара, но в резултат на производствени забавяния и постоянно преснимане на сцените разходите нараснали 22 пъти. Филмът станал истински хит, но така и не успял да върне инвестицията.