Иван Михалев е на 40 години, журналист, а Елина Цанкова - на 29 години, специалист по PR. Двамата правят заедно блога за открития и пътешествия, наречен “Отбивки” (www.otbivki.com), който представя красиви и малко известни места в България.

Идеята за създаването му се ражда през 2012 г. след едно тяхно пътешествие в Родопите. “Беше спонтанно желание - искахме да разкажем на повече хора за красотите на тази планина. Върнахме се заредени с енергия и пълни с впечатления, които бързахме да споделим”, разказват авторите на “Отбивки”.

Поставят си за цел блогът да дава изцяло авторско съдържание и качествени снимки. Избират името “Отбивки”, защото най-добре отговаря на философията им за пътуването без зададена цел, а просто като начин за забавление и откривателства.

За последните три години са пропътували хиляди километри, прекосявайки България надлъж и шир. “Отбивки” съдържа не само много полезна информация за видените от тях красиви места, но и човешки истории. Това го отличава от много други туристически сайтове.

“Харесва ни да пишем и за хората, които сме срещали по пътя - те са неразделна част от нашите пътувания. Искаме да преведем читателите през местата, на които сме били. Да ги накараме да усетят емоцията, тръпката от присъствието на определено място. Да видят как изглежда животът там. И, надяваме се, да научат нещо интересно”, казва Елина.

Иван Михалев предлага 101 идеи за пътешествия в България:

· Ако си любител на природата и прекарваш всеки свободен ден по планинските пътеки.

· Ако за теб Черно море е нещо повече от плажове, кръчми, дискотеки и хотели.

· Ако ти е омръзнало да стоиш затворен зад бетонни стени и да дишаш мръсния въздух на големия град.

· Ако за теб топящият се сняг и пролетното слънце означават повече възможности за пътуване.

· Ако си патриот и искаш да научиш повече за хилядолетната история на Родината.

· Ако си фотограф, търсещ нестандартна гледна точка към красиви и малко известни места в България.

Тогава тази книга е за теб!

"Книгата, която държите в ръцете си, е събрала най-доброто от нашите пътешествия из България. Повечето от тези дестинации не влизат в „100-те национални обекта", както и в други класации за популярни туристически маршрути. Те обаче са достатъчно любопитни сами по себе си, за да попаднат в личната ни селекция на места, които си заслужава да видите.

Събирахме ги в продължение на четири години, за да направим този пътеводител, защото вярваме, че откритията са истински само когато са споделени. Всички тези места носят в себе си история, природна красота и някаква особена магия – емоция, която не се предава с думи, но се усеща, когато си там.

Надяваме се, че нашите „отбивки” ще ви бъдат полезни и ще се радваме един ден да се срещнем някъде по пътя."

- Иван Михалев, Елина Цанкова