Автор
Woman.bg

100 творби на Огюст Роден гостуват в София (снимки)

Министри, посланици и изкуствоведи откриха изложбата с произведения на френския скулптор Огюст Роден в Националната художествена галерия снощи.

"Повечето от творбите са от гипс, но има и бронзови оригинали с подписа на автора. Гипсът е много крехък материал, затова сме оградили експонатите със стъклени витрини. Тук са "Мислителят" в голям формат от патиниран гипс, огромната по обем 500-килограмова "Крачещ мъж", фигури от "Портите на ада", от които тръгват повечето от работите на твореца. Разделена на шест отделни секции, изложбата позволява да се обхване цялостното творчество на артиста. Рисунките с молив и акварел са много интимни", разказва кураторът на изложбата Софи Биас-Фабиани от музея "Роден".

"Стартът на проекта беше поставен преди 18 месеца от Катрин Шевийо, директор на музея, тогавашния министър Вежди Рашидов и предишния ни посланик. После щафетата бе поета от екипа на Петър Стоянович и от мен. Двете култури си взаимодействат, независимо от от това кой е в правителството", каза френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Сред официалните лица на откриването бяха още Бисера Йосифова, кураторът доцент Борис Данаилов, вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на културата Петър Стоянович, кметицата Йорданка Фандъкова, зам.кметът по култура Тодор Чобанов.

Още снимки от изложбата можете да видите в нашата Галерия

Четете още: Оригинали на Роден идват в София