Автор
Woman.bg

10 вредни неща, които са били смятани за полезни

През цялата си история хората са търсили начини да лекуват болести, да живеят по-дълго, да изглеждат по-добре и да бъдат по-здрави.

Търсенето на здравни продукти продължава и днес. Някои от тях могат да бъдат безполезни, а нукои дори опасни.

Напомняме ви за 10 исторически примера, подбрани от Мениджър Нюз, за чудодейни лекарства и лечения, които всъщност са абсолютно нездравословни.

Радиоактивни напитки



В началото на 1900 г. хората смятали, че радиоактивността е добра за здравето. Радиоактивните елементи са били продавани в аптеките. Радий за ревматизъм, уранови одеала за артрит, радиоактивна козметика против стареене, радиоактивна вода и др. Радиокативната вода е била широко разпространена в обществеността. Ебен Биерс, е добре известен индустриалец, за когото се твърди, че пиел по три бутилки на ден. Той умира през 1932 г.

Четете още: Сладоледът всъщност е полезен

Хрущял от акула

Хрущялът от акула се продавал като добавка, която привърженици заявяват, че може да бъде ефективна при лечението на рак. Джон Прудън, хирург през 1950 г. започва да разследва използването на животински хрущял в медицинското лечение. Той съобщава, че е в състояние да свие тумори и да лекува ракови заболявания, използвайки животински хрущял. Тези резултати не се повтарят в други проучвания, но след книгата "Акулите не се разболяват от рак", която е публикувана през 1992 г. хрущялът от акула става популярен в алтернативната медицина. Идеята е, че ако акулите не се разболяват от рак и техните скелети не могат да се разболеят и дори могат да предпазват. Това схващане обаче също е погрешно, тъй като са регистрирани 42 случая на акули, страдали от рак.

Хероин

Хероиновият сироп за кашлица е разработен от Bayer Laboratories през 1898 година. Bayer прекратява използването на хероин от 1910 г., когато са разкрити пристрастяващите свойства на лекарството, които се оказва, че са по-високи от смятаното. САЩ забранява производството на хероин, няколко години по-късно през 1924 година.

Кръвопускане

Кръвопускането е медицинска процедура, за която се е смятало, че помага за облекчаване на редица заболявания, включително пневмония, треска, болки в гърба, ревматизъм, главоболие, меланхолия и др. Тази процедура произхожда от древните египтяни и се разпространява през Рим и Гърция. Лечението продължава до началото на 19 век. То е започнало с идеята, че злите духове причинявали заболявания чрез кръвта.

Четете още: Най-скъпите вредни храни в света

Живак

Живак 1500 е бил използван при лечението на сифилис. Джон Хънтър е лекар, който твърди, че лекува от сифилис, използвайки живак. Сифилисът всъщност се случва в три фази, с периоди на ремисия, която може да продължи между две или три години. Тези фази на ремисията вероятно са накарали Хънтър да повярва, че лекува.

Тютюн



През 15-ти век за първи път се наблюдава употребата на тютюн от коренното население на Новия свят. Той е бил използван за пушене за удоволствие, както и за дезинфекция, облекчаване на главоболието, настинки, за да пази от болести и умора и дори като упойка. Когато растението пристига в Европа е било използвано за лечение на широк спектър от болести и се смята за панацея. В Индия има широко разпространено убеждение, че тютюнът е полезен за зъбите, в резултат, на което има тютюневи пасти за зъби.

Лоботомия

Лоботомията е за пръв път е използвана върху хора през 1890 г. Процедурата се е смятала за лек за психични заболявания. Между 1940 и 1950 година тя е била направена на около 40000 души в САЩ.

ЛСД терапия

През 50-те години на миналия век изследвания на ЛСД показват, че то може да лекува алкохолизъм, престъпно поведение и шизофрения. Това твърдение е силно поддържано от норвежки учени.

Червеи

През 50-те години на миналия век хората се инфектирали с червеи, за да отслабнат. Идеята е, че червеите са паразит и се хранят с храни, които консумираме. Това означава, че вашите калории ще бъдат разделени между вас и червея. Проблемът е, че червеите може да доведет до болки в корема, слабост, главоболие, гадене, диария, запек, подуване на корема и недостиг на витамини. Също така понякога червеите не остават в стомаха. Те се движат през части от тялото, включително и мозъка, което може да има смъртоносни резултати.

Кокаин

Преди да бъдe включен в безалкохолна напитка Кока-Кола, кокаинът е включен във всички видове различни лекарства и медикаменти. Той има еуфоричен, енергизиращ и болкоуспокояващ ефект и това го превръща в идеална съставка на здравословния начин на живот. Той е продаван като панацея и е получил много висока оценка от някои от най-големите умове в историята на медицината, включително Зигмунд Фройд.