Автор
Woman.bg

10 вкусни здравословни рецепти за заети дами

Бурканите са удобен и красив съд, в който можете да приготвите храната си за офиса, парка, университета и то без да губите много време.

Те са чудесен начин да съхранявате здравословна храна и сега ви предлагаме 10 вкусни рецепти, от които можете да почерпите вдъхновение.

1. Пудинг от манго, кокос и чия

Необходими са ви: ¼ чаена чаша семена от чия, 1 чаша кокосово мляко, ½ супена лъжица мед, ¼ чаена чаша манго на кубчета, тиквени семки

Начин на приготвяне: Сложете в буркана семената от чия, кокосовото мляко и меда. Разбъркайте (или по-скоро разклатете) ги, затворете буркана и го сложете в хладилника за през нощта. На сутринта просто добавете мангото и тиквените семки.

2. Вкусна закуска с киноа

Необходими са ви: 1 чаена чаша сготвено киноа, ½ чаена чаша неподсладено бадемово мляко, ¼ нискомаслено кисело мляко, 1 супена лъжица семена от чия, 1 чаена лъжица ванилия, 1 чаена лъжица мед

Начин на приготвяне: Смесете подправките в буркана и го оставете в хладилника да престои най-малко 4 часа. На сутринта добавете плод по ваш вкус и се насладете на прекрасната си закуска.

3. Овесени ядки с шоколад и фъстъчено масло

Необходими са ви:1/2 чаена чаша овесени ядки, 1 супена лъжица семена от чия, ½ чаена чаша неподсладено соево мляко, 1 чаена лъжица кленов сироп, 1 супена лъжица фъстъчено масло, 1 чаена лъжица натрошени фъстъци, 1 супена лъжица шоколадов чипс (или натрошен шоколад)

Начин на приготвяне: Сложете овесените ядки, семената от чия, соевото мляко, кленовия сироп и фъстъченото масло в буркана и разклатете. Поставете го в хладилника за през нощта, а на сутринта добавете натрошените фъстъци и шоколада.

4. Смути от спанак

Необходими са ви: 1/2 чаена чаша соево мляко, 1 замразен банан, 1 чаена чаша бейби спанак, 1 чаена лъжица ванилов екстракт, изцеден сок от ½ лимон, ½ чаена чаша мента, ледени кубчета

Начин на приготвяне: Смесете соевото мляко, банана, спанака, ванилията и сока от лимон с помощта на блендер. След това добавете ментата и леда. Продължавайте да разбивате, докато получите кремообразна смес.

5. Смути от ягоди и диня

Необходими са ви: 1 чаша диня на кубчета, ¼ чаена чаша ягоди, ½ краставица, ванилия, ½ чаена чаша сок от кокос, 4 кубчета лед

Начин на приготвяне: Просто сложете всички съставки в блендера и разбивайте, докато се получи смутито ви.

6. Смути от ябълки с канела

Необходими са ви: 5 сурови бадема, 1 червена ябълка, 1 банан, ¾ чаена чаша кисело мляко, ½ чаена чаша обезмаслено мляко, ¼ чаена лъжица канела

Начин на приготвяне: Разбийте с блендер и консумирайте на воля.

7. Салата от сладки картофи и киноа

За салатата: 1 малък сладък картоф, нарязан на кубчета, 1 супена лъжица зехтин, сол и пипер на вкус, ¼ чаена чаша киноа, ½ чаена чаша черен боб, ¼ чаена чаша червена чушка на кубчета, 2 чаени чаши зеленчуци по ваш избор, 1 супена лъжица червени боровинки, 1 супена лъжица тиквени семки

За дресинга: ¼ чаена чаша манго на кубчета, 1 супена лъжица балсамов оцет, 1 супена лъжица вода

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете сладките картофи и зехтина в купа и разбъркайте. Прибавете щипка сол и пипер, сложете сместа в тава и печете около 20 минути, докато картофите омекнат. Измийте зърната киноа, след което ги залейте с вода и сложете да ври, докато водата се изпари. Пасирайте мангото на пюре с оцета и водата. Сложете киноато и картофите да се охлаждат на стайна температура. Започнете да редите салатата в буркана, започвайки от бобовите зърна. Продължете със сготвеното киноа и залейте с винегрета от манго. Добавете нарязаната чушка, зеленчуците, картофите, червените боровинки и тиквените семки. Захлупете буркана и го оставете в хладилника. Когато решите да хапнете салатата, просто разклатете сместа.

8. Пиле на грил, цвекло, ябълка и спанак

За салатата: 2 почистени плода цвекло, 1 чаена лъжица зехтин, сол и пипер на вкус, 3 пилешки гърди, ½ ябълка, нарязана на кубчета, 2 чаени чаши суров спанак, 1 парче козе сирене, натрошени орехи на вкус

За дресинга: ¼ чаена чаша ягоди, ½ супена лъжица зехтин, ½ супена лъжица балсамов оцет, щипка сол, щипка черен пипер, щипка естрагон, ¼ чаена лъжица мед

Начин на приготвяне: Започнете с приготвянето на дресинга като поставите всички съставки в блендера и разбивайте. След това изсипете сместа в буркан. Пуснете грила да се затопля. Махнете кората на цвеклото, нарежете го, сложете го в купа, залейте със зехтина и разбъркайте. След като грилът е загрят, сложете цвеклото да се пече от всяка страна между 8 и 10 минути. Когато се опече достатъчно, оставете цвеклото да се охлажда. Намажете пилешките гърди с останалия зехтин, поръсете ги със сол и пипер и ги сложете на грила. Печете ги 5 минути от всяка страна и когато станат готови ги нарежете на кубчета. Започнете да редите салатата в буркана като сложите първо цвеклото, и продължите със спанака, ябълките, пилето, сиренето и поръсите с естрагона. Когато приключите с приготвянето оставете буркана в хладилника.

9. Салата с пикантни фъстъци и спагети соба

За салатата: 115гр спагети соба, 1 тънко нарязана червена чушка, 1 чаена чаша сготвен зелен боб едамаме, 2 големи настъргани моркова, 4 нарязани връзки пресен лук, ½ чаена чаша оризови спагети

За дресинга: 2 супени лъжици фъстъчено масло, 4 чаени лъжици сос самбал олек, 4 чаени лъжици оризов оцет, 4 чаени лъжици соев сос, ¼ чаена чаша зехтин extra virgin, 1 супена лъжица черни сусамени семена

Начин на приготвяне: Сгответе спагетите соба в голям съд с вряща вода. Пригответе ги, спазвайки инструкциите на пакета. В малка купа разбърквайте енергично фъстъченото масло със соса самбал, оризовия оцет и соевия сос. Докато разбърквате поръсвайте леко със зехтина и спрете, когато получите хомогенна смес. Добавете и сусамените семена. Разпределете дресинга и соба спагетите в 4 малки бурканчета. Разпределете и останалите съставки като оставите оризовите спагети за най-отгоре. Оставете бурканчетата в хладилника и съхранявайте салатата там в продължение на 5 дни.

10. Салата тако с дресинг от лимон и кориандър

За салатата: ¼ нарязана краставица, ½ чаена чаша черен боб, 1 нарязан домат "Рома“, ¼ чаена чаша царевица, ¼ чаена чаша нарязана червена чушка, ¼ нарязано авокадо, ½ супена лъжица настъргано сирене чедар

За дресинга: 1 супена лъжица ябълков оцет, сок от 1 лимон, ½ чаена чаша свеж кориандър, ¼ чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжица мед, щипка сол

Начин на приготвяне: Сложете всички съставки за дресинга в блендера и разбивайте, докато не получите хомогенна смес, след това я изсипете на дъното на буркан. Продължете с краставицата, боба, домата, царевицата, червената чушка, авокадото и накрая поръсете със сиренето.