Автор
Woman.bg

10 съвета за отслабване от индийските мъдреци

В индийските философски учения храната е незаменим източник на енергия за тялото, а храносмилането - начин за "извличане на разум от храната". За да се научи тялото да получава "разум" и енергия, индийските мъдреци ви съветват да спазвате някои правила.

1. Яжте в спокойна обстановка

Когато сядате на масата, ако ще и да е само за 15 минути, оставете настрана всички други задачи и се съсредоточете напълно върху процеса на хранене.

2. Почивайте си по няколко минути след всяко хранене

Ако си починете 5-10 минути след ядене, преди да се заемете пак с активна дейност, храносмилането ще протече без усилия и ще почувствате прилив на енергия.

3. Винаги яжте седнали

Според индийските учения седящата поза подпомага отпускането на стомашно-чревния тракт, улеснява съсредоточаването ви върху храненето и засилва чувството за удовлетворение. Дори ако смятате просто да изядете една ябълка, най-добре го направете седнали.

4. Не яжте, когато сте разстроени

Ако сте разстроени от нещо и е дошло време за ядене, изчакайте да си възвърнете душевното равновесие. Хранете се, когато усетите, че сте се успокоили напълно.

5. Избягвайте преяждането

Индийските мъдреци твърдят, че човек трябва да изяжда около 3/4 от обема, който стомахът му може да поеме. Ако изядете повече, няма да оставите място за нормална работа на стомаха и ще се чувствате уморени.

6. Избягвайте студените напитки

Според древното индийско учение студените напитки намаляват интензивността на храносмилането.

7. Не говорете, докато дъвчете

Когато се храните, всички ваши усещания трябва да са насочени навътре. Разбира се допустимо е да водите спокоен разговор на трапезата, но не се препоръчва да обсъждате тежки въпроси и да спорите.

8. Яжте с умерена скорост

Ако отделите достатъчно време за предъвкване на храната, ще изпитате повече удоволствие от яденето и ще облекчите задачата на стомаха си.

9. Не яжте, докато не се смели това, което сте изяли на предното хранене

Постоянното замезване води до образуване на "ама" - застояла отризателна енергия. Ако непрекъснато хапвате, ще се чувствате винаги леко уморени.

10. Яжте само прясно приготвена храна

Прясно приготвените продукти имат най-висока информационна стойност и подпомагат образуването на "аджас" - благотворна жизнена енергия. Претоплената храна от своя страна води до образуване на "ама".