След като затлъстяването и диабетът се превърнаха в истински бич за човечеството, все повече хора се обръщат към здравословното хранене.

Често обаче храните, които се предлагат в магазина, изобщо не са толкова здравословни, колкото пише на етикета.

Най-сигурният залог да се храните в полза на здравето си е да купувате храни, които са пресни, от местни производители и които не са предварително опаковани.

За да помогнем на здравните маниаци, ви предлагаме този списък от десет суперхрани, които всеки трябва да добави към диетата си.

10. Авокадо

Като се имат предвид неговата форма и цвят, авокадо е наричано "алигаторска круша." На пръв поглед хранителният му профил навежда на извода, че това не е особено здравословен плод, тъй като около 85% от калориите, които носи, идват от мазнини.

Въпреки това, не всички мазнини са еднакви – в авокадото се съдържат голямо количество мононенаситени мазнини, които ни носят много здравословни ползи. Те забавят естествения процес на окисляване на тялото и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

Наред с тези здравословни мазнини, авокадото е пълно с антиоксиданти, които помагат да се ограничи производството на свободни радикали, причиняващи рак.

На последно място, тези чудодейни плодове осигуряват много фибри и витамин K – две вещества, от които организмът ни се нуждае ежедневно.

Останалите храни можете да видите тук