Представяме ви десет неща, които ежедневно използваме, но които не са плод на дългогодишни научни разработки, а съвсем случайни открития.

Микровълнова фурна

Инженерът от Raytheon Corporation Пърси Спенсър през 1945 г. е работил над проект за създаване на радари. По време на тестване на магнетрон той забелязал, че шоколадът в джоба му се е разтопил. Така Спенсър узнал, че микровълновото излъчване може да нагрява продукти. Същата година компания Raytheon Corporation патентовала откритието си – микровълновата фурна.



Рентгенови лъчи

Съвсем случайно през 1895 г. Вилхелм Рентген сложил ръката си пред лъчевата тръба и веднага видял изображението й на фотопластината, на което се откроявала всяка кост. Така бил открит все още широко използваният метод за диагностика.



Кардиостимулатор


През 1956 г. Уилсън Грейтбач разработвал устройство, записващо ударите на сърцето. Случайно монтирал в него неподходящ резистор и открил, че апаратът произвежда електрически импулси. Така се зародила идеята за електронна стимулация на сърцето. През май 1958 г. първият кардиостимулатор бил имплантиран на куче.



ЛСД

Първоначално диетиламидът на лизергиновата киселина трябвало да се използва във фармацевтиката (едва ли някой вече си спомня за какво точно). През ноември 1943 г. Алберт Хофман изпитал странни усещания по време на работа с химикала. Описал ги по следния начин: „Наблюдавах много ярка светлина, потоци от фантастични изображения, нереално красиви, съпроводени от интензивен калейдоскопичен набор от цветове“. Така Хофман направил своя съмнителен подарък на човечеството.

Четете още: 10-те най-вредни храни за детето ви

Пеницилин

Оставяйки задълго в чашка Петри колония стафилококи, Александър Флеминг забелязал интересно явление. Образувалата се плесен пречила на растежа на някои бактерии. Химически плесента била разновидност на гъбичното растение Penicillium notatum. Така през 40-те години на миналия век бил открит пеницилинът – първия в света антибиотик.



Виагра

Компания Pfizer се опитвала просто да намери лекарство за сърдечни заболявания. След клиничните изпитания се установило, че новият препарат изобщо не помага на сърцето, но пък има крайно неочакван страничен ефект. Така се появила виаграта.



Динамит

Работейки с нитроглицерин, който е крайно нестабилен, Алфред Нобел случайно изпуснал епруветка с веществото. Но не последвал взрив – излелият се нитроглицерин попил в дървените стружки, с които бил постлан подът на лабораторията. Така бъдещият баща на Нобеловата награда разбрал, че течността трябва да се смесва с инертно вещество и получил динамита.



Удароустойчиво стъкло

Французинът Едуард Бенедиктус изпуснал на пода епруветка с разтвор от нитрат на целулозата. Епруветката се счупила, но не се пръснала на парчета. Нитратът на целулозата станал основа за първите удароустойчиви стъкла, които сега задължително се ползват в автомобилната промишленост.



Вулканизирана гума

Веднъж Чарълз Гудир полял каучук с азотна киселина, за да го обезцвети. Забелязал, че след това каучукът станал много по-твърд и пластичен. Ученият усъвършенствал метода и през 1844 г. го патентовал, кръщавайки го на Вулкан, древноримския бог на огъня.

Захарин

Константин Фалберг всъщност се занимавал с изучаване на смолите от каменните въглища. Веднъж (изглежда майка му не го била научила да си мия ръцете преди ядене) забелязал, че хлябът му се струва изключително сладък. Върнал се в лабораторията, опитал всичко и намерил източника на вкуса. През 1884 г. Фалберг патентовал захарина и открил масово производство на веществото.

Четете още: Диета за работещи момичета