Много от модерните днес професии не са съществували преди 10, 20 или 30 години – анализатор на социалните мрежи, андроид разработчик и т.н. Но обратното също е вярно – много от професиите, съществували в миналото, отдавна вече са забравени. Какво се е случило обаче с тях? В тази статия ще ви покажем няколко професии, които са изчезнали също както и динозаврите.

Като причина за изчезването на по-голямата част от представените професии, може да се посочи технологичният напредък. Съвременните боулинг писти имат сложни системи, които събират топките и кеглите, така че пинсетери (хора, които събират кеглите и топките) вече не са необходими. С развитието хладилната техника, в миналото е останала и професията на ледоразбивача.

Изчезването на повечето от тези професии е нещо добро, защото много от тях са опасни за живота, а някои дори са били упражнявани от деца, пише hobby-bg.info

1. Боулиг пинсетер

Боулинг пинсетерите били млади момчета, които подреждали кеглите след всяко хвърляне на топката.

Четете още: Кой си според индийския хороскоп? (II част)

2. Човек – будилник

Човекът – будилник бил наеман, за да събужда хората рано сутрин, за да не закъсняват за работните си места. Използвал пръчки, палки и камъчета, с които чукал по вратите и прозорците на клиентите си.

3. Ледоразбивач

Преди развитието на хладилната техника, упражняващите тази професия разбивали леда в езерата и го продавали на хората, за да го използват в хладилниците си. Това е била една от най-опасните професии, която се е упражнявала в екстремни условия.

4. Наблюдател за вражески самолети

Преди изобретението на радара, войските използвали акустични огледала и подслушвателни устройства като тези, за да засекат шума от двигателя на приближаващ се самолет.

Четете още: Жените в мъжкия свят

5. Ловец на плъхове

Ловците на плъхове били наемани е Европа, за да контролират популацията на сивите гризачи. Въпреки риска от ухапване и инфекции, който поемали, тези хора помагали да се предотвратят епидемии.