Бързаме да уточним – класацията е изготвена на базата на предпочитанията на екипа на Profit.bg, а вие сте свободни да добавите в коментарите своите собствени фаворити.

Созопол

Кацнал на малък полуостров в Бургаския залив, Созопол е един от най-древните градове по нашите земи и най-старият на черноморското крайбрежие. Наследник на гръцката колония Аполония, в миналото той е едно от най-важните населени места по брега на Черно море. Днес хилядите туристи се стичат в градчето, за да видят запазената му старинна архитектура. Малко от тях обаче знаят, че част от артефактите, намерени при разкопки в Созопол, са изложени в парижкия Лувър.

Несебър

Възникнал преди повече от 3200 години, това е един от най-древните градове в Европа. Смята се, че в древна Месембрия, както е известен Несебър в миналото, е роден Езоп. Днес Несебър е архитектурен и археологически резерват, а културните му паметници са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Велико Търново

Столицата на Втората българска държава е дом на най-красивата ни крепост – Царевец. Смята се, че градът е възникнал преди повече от 7000 години. Новият Йерусалим, Рим и Константинопол - и то взети заедно – така са наричали Велико Търново в Средновековието. Днес туристите задължително обикалят руините на Царевец, качват се на Трапезица и наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“.

Мелник

Най-малкият град в България има какво да предложи на туристите. Градът-музей днес се препитава от винопроизводство и туризъм. На негово име е кръстен връх Мелник на остров Ливингстън в Антарктида.

Копривщица

Сините къщи на старопланинското градче пазят с уникалната си архитектура спомена за миналото на страната. Тук Васил Левски създава първия революционен комитет. И не е случайно, че точно тук Априлското въстание избухва на 20 април 1876 г. Туристите могат да се докоснат до къщите-музеи на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски.

Вижте останалите най-красиви български градове ТУК