Разгарът на лятото, високи температури и страсти, идеален момент за почивка на някой спокоен остров. А колко по-добре ще е, ако е толкова тих и кротък, че на него дори да няма автомобили? Да, това е съвсем възможно, така че ви представяме няколко острова, където можете да отидете на почивка, без да се притеснявате от автомобилните газове и шум. В подборката не са включени острови със силно присъствие на туристи (затова я няма Венеция) и необитаеми острови, а са само места, където има поне малко местно население и все някаква инфраструктура.

Литъл Корн Айлънд

Това е по-малкият от двата острова Корн Айлъндс, които се намират на около 70 км източно от Никарагуа. Той е колонизиран първо от британците и прилича повече на другите британски острови, отколкото на Никарагуа. Тук няма шосета и автомобили и единственият начин за придвижване е пеша. Около него има коралови рифове, които са популярна дестинация за гмуркане, ако сте почитатели на този тип забавления.

Ротнест Айлънд

Намира се до бреговете на Западна Австралия, близо до Пърт. Местните жители са съвсем истински аборигени. Преди Ротнест Айлънд е бил част от континента, но повишаващото се ниво на океана го е е откъснало. През XVII век, когато холандците стигнали до острова, той бил абсолютно необитаем. Днес е популярна туристическа дестинация, а сред забавленията, които се предлагат на гостите, са плуване, гмуркане, риболов и каране на колело по 11-километровата плажна ивица. Истината е, че има няколко местни автобуса, но коли не са позволени.

Кадаву

Кадаву е четвъртият най-голям остров във Фиджи с около 10 000 души население. Тук може да видите джунгли, водопади, коралови рифове. Природата е дом на редки видове птици, в това число и едноименния папагал Кадаву. На целия остров има само няколко улици. Основното средство за транспорт са лодки и фериботи.

Хидра

Това е едно от най-популярните места, които може да посетите близо до Атина. Пристанището е много красиво със своите бели къщички, кацнали върху хълмовете на фона на лазурното море. Освен пеша, може да се придвижвате и като местните жители - с помощта на магарета, а също да ползвате велосипеди (дават се под наем) и водни таксита.

Ламу

Той е част от архипелаг Ламу и една от най-известните туристически дестинации в Кения (освен разходките из резерватите). Старият град е един от най-древните и запазени суахили селища. На острова няма пътища, само алеи и пътеки. Кенийците се движат основно пеша, като обичат да повтарят на туристите, че трябва да се ходи бързо, по много и всеки ден. За товар използват лодки или магарета.

Четете още: Шест плажа-мечта, които да посетите това лято