Всеки месец на пазара се появяват десетки нови аромати. Но какво вдъхновява парфюмерите да създадат своите шедьоври?

В тази статия ще ви представим десетте най-невероятни истории.

Molecule 01, Molecule

Четете още: Направи си у дома: Парфюм


Преди 10 години парфюмерът Гезе Шоен проучвал всички възможни ароматизатори – както естествени, така и изкуствени. Попаднал на синтетичния компонент Iso E Super, който спада към дървесните аромати. Просто за експеримента нанесъл малко от концентрата на китката си и го дал за проба на свой приятел, с когото после отишли на бар. Представете си колко били учудени двамата мъже, когато само пет минути след влизането им в бара всички жени като по команда започнали да обръщат глави към господата, да ги разглеждат внимателно и да им се усмихват! Най-смелата дама отишла до Гезе и го попитала какъв е този прекрасен аромат, който ползват. Когато разбрал, че ефектът се дължи на вълшебния екстракт, който активизирал и въздействието на човешките феромони, Шоен решил да създаде парфюма Molecule 01, базиран на Iso E Super.

Shalimar, Guerlain

Четете още: Бионсе пуска парфюм афродизиак

Парфюмът Shalimar се смята за еталон за източен аромат във френската парфюмерия. Жан Герлен го създал през 1921 г.. Бил вдъхновен от страстната любов на шах Джахан и прекрасната принцеса Мумтаз Махал, разцъфтяла навремето под палмите в градините на Шалимар. Когато принцесата умряла, шахът бил съсипан от мъка. Впоследствие владетелят построил великолепния Тадж Махал, станал величествена гробница за любовта на живота му. В чест на тази история Жан създал съблазнителен и женствен парфюм, който е много популярен и до днес.

Putain des Palaces Etat Libre d'Orange



Някои парфюмери се вдъхновяват от източните легенди, а други – от киното. Натали Фейстхауер създала аромата Putain des Palaces под впечатление от филма с Одри Тоту „Най-дългия годеж“. В лентата има сцени от стар публичен дом, в който красиви жени по корсети и дантелено бельо си оправят грима с оризова пудра и лилаво червило, заобиколени от букети рози и чувствена атмосфера. Натали се опитала да превъплъти в парфюма си същия образ, да предаде същата атмосфера. Затова основни акценти станали ароматите на оризова пудра, рози и кожа.

Blanche, Byredo



Парфюмът е посветен на възприятието на белия цвят. Парфюмерът и създател на марката Byredo Бен Горъм споделя: „За пръв път създадох аромат за определен човек. Исках да предам нейната невинност и чистота. Самият аромат по характер стана доста прозрачен. Blanche предава и моето разбиране за класическа красота. Парфюмът е чист и прост по структура, но екстремен по характер“. Но зад тези красиви думи всъщност се крие една прозаична история от живота на парфюмера. Приятелката му не харесвала нито един от създадените от него аромати, което разбира се го огорчило. Бен си поставил за цел да комбинира най-добрия парфюм за любимата си, да открие „нейния аромат“. И много скоро му хрумнала идея как да го направи – той използвал аромата на кожата на момичето, след като току-що е взело душ. Този прост и при това невероятно сложен мирис предавал чистотата и белия цвят. Така на бял свят се появил парфюмът Blanche. Основните нотки в него са на бяла роза, червен пипер, алдехид, теменужка, нерол, божур, бяло дърво, сандалово дърво и мускус.

L'edition Imperiale, Courvoisier



Предприятието Courvoisier е известно с това, че Наполеон Бонапарт е обичал коняк именно с тази марка. Успехът на марката се дължи на усилията на нейния талантлив и динамичен основател Емануел Курвоазие. През 1814 г. той решил да направи подарък на Наполеон, като създаде аромат, който да напомня мириса на любимия коняк на владетеля. Идеята обаче така и не била реализирана. Формулата на парфюма била записана и съхранена в семейните архиви на фамилия Курвоазие и след години наследниците на Емануел я намерили. Така през 2007 г. на пазара бил пуснат парфюмът Courvoisier L'edition Imperiale. Основните нотки в него са на кориандър, мандарина, кардамом, кожа, амбра и ветивер.

Ligne St Barth



Създателите на ароматите Ligne St Barth били вдъхновени от историята на предците си, живели някога на остров Сан Бартелеми в Карибско море. Дедите на парфюмерите предавали от поколение на поколение тайните на древните индианци. Една от тях е изкуството да подаряваш изпълнени със смисъл подаръци. Араваките смятали, че думите са безсилни да опишат всички чувства, затова използвали сложен език от символи, включващ и природни аромати, за да пожелаят на близките си щастие, успех и любов. Парфюмерите на St Barth създали на същия принцип осем чувствени природни мириса, опаковани в елегантни флакони с изображения на древни символи-талисмани. Авторите вложили особен смисъл във всеки аромат – преданост, загриженост или благодарност. При това парфюмите могат да се смесват за създаването на индивидуален аромат.

Puredistance Black



Ако Бен Горъм бил вдъхновен от невинността и белия цвят, то създателите на Puredistance Black потърсили цялата дълбочина на красотата в тъмните нюанси. Парфюмерът Антонио Лаи е на мнение, че съвременните тенденции са да се знае и показва всичко освобождават нашето интуитивно чувство за естетика. Ароматът Puredistance Black цели да опази красотата от неизвестността. Парфюмът трябва да обвива тялото отблизо, да разкрива елегантно и чувствено ароматната си история шепнешком, а не „крещейки“. Мистериозният аромат, който остава в сянка, само от време на време показва отделни черти на своята палитра. Ароматът не разкрива целия си букет и затова е особено интригуващ.

Olivier Durbano



Повечето хора си носят от почивката на море миди, раковини и красиви камъни. Архитектът по образование и дизайнер на бижута по професия Оливие Дурбано също започнал от това. Той забелязал, че ако сложиш скъпоценен камък върху кожата, той предава определено настроение на собственика си и на околните. Решил да проучи този ефект и създал парфюм с аромат на тайна, красота и интрига в духа на скъпоценните камъни. Колекцията е открита през 2000 г., но днес вече наброява вече седем аромата, всеки от които е посветен на определен скъпоценен камък.

Summer Sailing, Clean



Селин Барел почерпила вдъхновение за създаването на аромата от едно плаване в открития океан по залез. Парфюмерката искала да предаде вълнението преди пътешествие в непознати страни, пръските солена вода в чистия морски бриз, топлото слънце и желанието това приключение никога да не свърши. В резултат на това се появил парфюм с нотки на сицилиански бергамот, краставична вода, морски мъх, мускус и бяло дърво. Ароматът бил свеж и чист като останалите парфюми на марката, носещи полъх на сапун, душ-гел и топла току-що изгладена риза.

Korloff



Историята на една от най-известните френски бижутерийни марки Korloff, която отскоро се занимава и с висша мода и парфюмерия, е свързана с най-големия в света черен диамант Корлоф Ноар, който поначало принадлежал на няколко поколения руски благородници. Според легендата диамантът е не само невероятно красив, но и и късмет на всеки, който го докосне. Предполага се, че самият камък е бил намерен в Сибир. Френският бижутер Даниел Пайласер го закупил през 1978 г.. Много скоро след откриването на Korloff бижутата на марката били оценени високо от изисканата публика и Пайласер получил световно признание. През 2008 г. той решил да създаде и няколко парфюма, което и до днес са изключително популярни.