Пицата е любимата храна на милиони хора по света. В комбинацията от тесто, кетчуп, кашкавал и вкусни топинги има нещо наистина магическо.

Ако пицата е любимата ви храна, вижте няколко факта за нея:

Има организация, която верифицира дали една пица е наистина Неаполитана

През 1984 година е основана Associazione Verace Pizza Nepoletana. Тя има строги правила за това коя пица може да се нарича Неаполитана.

Тя трябва да бъде печена във фурна на дърва с купол, цялата пица трябва да бъде направена на ръка, диаметърът й не бива да бъде над 35 сантиметра. Има изисквания за дебелината на тестото.

Не е ясно от къде идва думата „пица“ Според една теория думата е италианска и идва от pizzicare (вадя, като „вадя от фурната“), според други е гръцка и идва от „пита“, защото в древна Гърция също са правили пити, които са нещо като прародител на днешната пица.

Прочетете повече по темата ТУК!