Всички сме чували колко важен е приемът на течности - за здравето, за красотата, за поддържане функционирането на всички органи в нашето тяло.

Не е тайна, че тялото ни се състои от 70% течности, а правилният водно-солеви обмен в организма е половината от успеха по пътя към здравето и красотата. Антиоксиданти на първо място има в пресните плодове и приготвените от тях сокове и напитки благодарение на витамините и биологически активните вещества – пектин, органични киселини, ефирни масла. В съвременната медицина дори има лечебно направление сокотерапия.

Билковите отвари, настойки и чайове са неоспорим източник на антиоксиданти. Кои са 10-те най-най- напитки, които забавят стареенето и поддържат формата ни?


1. Вода

За да е гладка и свежа, кожата се нуждае от постоянна хидратация. Ето защо е необходимо да й осигуряваме необходимото количество вода. Разбира се, количеството вода е индивидуално за всеки. То зависи от телесното тегло, физическата активност, годишния сезон. Осем чаши вода дневно са достатъчни да осигурят необходимата степен на хидратация на кожата. След няколко седмично спазване на режима, ще се очаровате от резултата - кожата става много по-еластична, мека и гладка. Освен за кожата, водата е необходима за да поддържаме електролитния баланс на организма, както и за правилното функциониране на мозъка.

Не трябва да се пренебрегва и лимоновия сок

Сокът от лимон е назначаван при белодробни заболявания, за зарастване на рани, а също и при отравяния. Авицена смятал лимона за най-доброто средство при сърдечни заболявания, жълтеница и при бременност. Лимонът успешно се прилага по време на епидемии, за лечение на ревматизъм, при гангрена и треска. Но да се пие лимонов сок направо не е по вкуса на всеки заради силната киселина. Ето две прости рецепти, с които се преодолява този проблем:

Лимонов сок: На 1 л вода са достатъчни 1-2 лимона и половин чаша захар. Сипва се захарта във водата и с тънко нарязани лимонови резени се вари и охлажда. Добавя се лимонов сок и се разбърква. При сервиране може да се поставя по кубче лед в чашата.

Лимонова напитка с мед: На 1 л вода са достатъчни 1 лимон и 4 лъжички мед. Във водата се поставят лимонови резенчена и се довежда до кипене, след това се охлажда до стайна температура и се прецежда. Добавя се мед, лимонов сок, разбърква се и се оставя на хладно. При сервиране в чашата може да се пусне късче лимон и лед.


2. Кафе
Всъщност то утолява жаждата също толкова добре, колкото и “обикновената” вода. Научни изследвания показват, че кафето може да намали риска от инфаркт - защитния ефект се дължи на антиоксидантите и другите компоненти в кафееното зърно. Кафето има защитен ефект и срещу някои видове рак. Ободрява и повишава настроението. Помага за възстановяване след физически натоварвания, дори предпазва от диабет и Алцхаймер.

Четете още: Пийте кафето си точно в 14 часа

3. Червено вино

Виното не само съдържа комплекс от ценни вещества, действащи благотворно на съдовете, но и забавя процеса на храносмилането и усвояването на протеините, с което придава чувство за ситост. Така чашата вино с храната помага да сме стройни. Специалистите препоръчват сухите вина, които са без добавена захар, както и да не се увличаме - добре е да има мяра във всичко.

Съществува дори "винена" диета, която обещава да се освободим от 5 кг за 5 дни. Но това е малко екстремен начин за коригиране на теглото. По-добре да вземем пример от французите, които заливат обилната трапеза с бокал вино и затова са толкова елегантни.


4. Зелен чай
Зеленият чай носи на организма много ползи, подобрява метаболизма и извежда свободните радикали. С всяка чаша зелен чай организмът губи 70-80 калории без всякакви усилия. Заменете ежедневното кафе с чаша зелен чай, даже нека бъдат 3-5 на ден, препоръчват диетолозите. Добре е всяка трапеза с тежки блюда да завършва с чаша зелен чай, за да се неутрализират мазнините, попаднали в организма.


5. Какао

Ароматната какаова напитка освен богат вкус има и редица ползи за организма. Стимулиращото и тонизиращо действие на какаото върху организма се държи главно на съдържанието на теобромин и кофеин. Теоброминът спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, особено в случаите, когато сме поставени под голям стрес и напрежение. Според специалисти теоброминът оказва влияние най-вече на централната нервна система.

Употребата на какао е много полезна за главния мозък, защото в него се съдържат големи количества флавонол – антиоксидант, който подобрява мозъчното кръвообращение. Флавонолът вече се използва в медицината в някои схеми за лечение на болести, свързани именно със слаб кръвоток в съдовете на главния мозък.

Какаото съдържа и витамините А и С, както и витамини от групата В, витамин РР. По-значително е и съдържанието на минерали в какаото.

Калият в какаото има изключително благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. А пектиновите вещества, влизащи в неговия състав, действат добре на храносмилателните функции.


6. Соево мляко

Соевото мляко е питателна и полезна алтернатива на кравето мляко. То съдържа множество благотворни съединения, които са особено полезни за мъжкото здраве.

Високите концентрации на изофлавони, белтъчини, витамини, минерали и минималните количества наситени мазнини помагат в предотвратяването и третирането на някои от най-разпространените здравословни проблеми на силния пол.

Въпреки полезността си, това мляко може да предизвика алергични реакции при нисък толеранс към соевия протеин. Ако алергията към соя не е налице, няколко чаши соево мляко седмично поддържат и укрепват мъжкото здраве.

Соевото мляко има и изключително благотворно влияние върху организма на жените на средна възраст - две чаши мляко от соя на ден намаляват значително горещите вълни и заместват необходимостта от хормонални лекарства.

Четете още: Цитрусови рецепти за красота

7. Сок от червен грейпфрут

Това е един от най-полезните за човешкия организъм плодове. Той не само унищожава над 100 вируса, бактерии и гъбички, но и подобрява имунитета. Богат е на витамин С и калий, на хранителни влакнини, включително на пектин. Добър източник е и на фолиева киселина, бета каротен (предшественик на витамин А) и на редица минерали.

Розовият и червеният грейпфрут са богати на копен – антиоксидант, свързан с понижаване риска от рак на простатата. Консумацията му съдейства за намаляване на повишения холестерол в кръвта. Биоактивните вещества в него пък потискат действието на простагландините, които предизвикват възпалителни реакции.

Този цитрусов плод оказва благоприятен ефект при ревматоиден артрит и други заболявания, свързани с възпалителни процеси. Има ниска енергийна стойност. Освен това подобрява храносмилането и е препоръчван в диетите за отслабване, защото се свързва и с (недоказано) стимулиращо действие върху обмяната на веществата и изгарянето на мазнините.

Плодът тонизира нервната система, подпомага преодоляването на апатията и премахва умората. Всичко това дава основание да се смята, че грейпфрутът е един от най-ценните плодове на природата в целия свят.


8. Сок от моркови

Един от най-популярните сокове. В него има много витамини: А, В, С, D, Е, К. Този продукт подобрява апетита и храносмилането (полезен е при язва), укрепва зъбите, повишава имунитета, действа благотворно на кожата и зрението. Но не се препоръчват големи количества, защото морковите са богати на разтворим витамин А, излишъците от който могат да доведат до хипервитаминова и болки в черния дроб.


9. Портокалов сок

"Ябълката на безсмъртието" - така наричали златистите плодове на портокаловите дръвчета през 15 век. Тогава кръстоносците открили портокалите и мандарините в Палестина. Средновековните медици са прославяли целебните свойства на тези плодове и препоръчвали сока им при болни бъбреци и пикочен мехур, при стомашни и чревни разстройства, като уверявали, че сокът от "ябълките на безсмъртието" предпазва хората и от болести, и от старостта. Портокаловият сок стимулира обмена на веществата и способства за изгарянето на мазнините.


10. Сок от червено цвекло

Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави много полезно при профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове. Полезен е при висок холестерол, проблеми с щитовидната жлеза, затлъстяване, диабет, тромби, анемични състояния. Трябва да се знае обаче, че тъкмо поради богатия си състав, включващ освен друго и пигментните флавоноиди антоцианини, както и много вещества със силно детоксикиращо действие, този сок може да проявява и своите дразнещи свойства. Затова Най-добре е този концентрат да бъде смесен със сока на други зеленчуци и предимно със сок от моркови. При това сокът от червено цвекло следва да е около 10% от общото количество, което ще изпием.