Италия е една от най-посещаваните държави в света (40 милиона туристи на година). Рим, Венеция, Флоренция привличат чужденците от векове.

В държавата има голям брой обекти, защитени от ЮНЕСКО.

Италия има красива природа, богата история, чудесна кухня.

Където и да отидете, със сигурност ще има какво да видите. От туристическия портал BudgetTravel са направили една класация на 10-те най-популярни атракции в страната, цитирана от колегите ни от profit.bg:

10. Кулите в Сан Гиминяно

Това е селце в Тоскана, известно с 14-те каменни кули. В миналото тук е имало общо 70 кули, които е трябвало да защитават селището от вражески атаки.

През 1348 година чумата почти опустошава района и неговата икономическа сила запада.



9. Манарола (Чинкуе Тере)

Манарола е един от най-старите градове в Чинкуе Тере – област от 5 села, известни с красотата си.

В селото не могат да влизат коли. Петте селца се „подават“ от планината и имат прекрасен изглед към Средиземно море.



8. Наклонената кула в Пиза

Строена е в период от около 177 години.

Малко след като започва строителството, през 1173 година, кулата започва да се накланям заради лошо поставена основа. Строежът е изоставен за около 100 години.



Завършена е във втората половина на 14-ти век. От 2001 година е отново отворена за посетители, които могат да изкачат 296 стъпала до панорамната тераса на върха.



7. Езеро Комо

Има площ от 146 кв. км, което го прави третото най-голямо езеро в Италия, след Лаго ди Гарда и Лаго ди Маджоре. С над 400 m дълбочина то е едно от най-дълбоките езера в Европа и дъното на езерото е повече от 200 м под морското равнище.

Районът е известен с красивите вили.



6. Позитано

Това е малък град по крайбрежието Амалфи. Разраснал се е в Средновековието. През 20-ти век изживява метаморфоза от тихо рибарско селце до известен курорт, най-вече благодарение на Джон Стайнбек, който го хвали в книгите си.

Разберете повече за останалите пет приказни места в Италия, които трябва да посетите ето ТУК!!!