Историята на създаването на презерватива се корени в древността и е дотолкова мътна, че учените трудно биха могли да установят кога точно хората са започнали да ползват това средство за контрацепция.

Днешно време презервативите са стандартен продукт, който помага не само за контрол над раждаемостта, но и за защита от предавани по полов път болести. В тази статия ще ви представим 10 малко известни факта за това гумено изделие.

1. Вегански презервативи

Веганите налагат редица мерки на живота си. Тези крайни вегетарианци не употребяват никакви продукти, свързани с животни. Тоест не само не ядат месо, но и мляко, яйца и мед. Веганите не носят кожени и вълнени дрехи и не ползват козметични продукти, тествани върху лабораторни животни. Сигурно се питате какво общо има това с презервативите, които се правят от латекс? Проблемът е, че при производството на повечето латексни презервативи се използва казеин - млечен протеин. За късмет на веганите немската компания "Condomi" предлага презервативи, за производството на които се ползва какао на прах вместо казеин.



2. Повечето презервативи са твърде големи за индийските мъже

Както се знае, хората от различни етноси са различни. Проведено през 2006 г. проучване е показало, че около 60 % от участвалите в анкетата индийски мъже имат "мъжко достойнство", което е с няколко сантиметра по-малко от стандарта, използван при производството на презервативи. Това несъответствие довежда до 20 % неуспех при опит за използване на кондом в Индия. Проблемът се смята за сериозен най-вече заради разпространението на СПИН. Подобни оплаквания има не само в Индия - през 2015 г. Министерство на здравеопазването на Тайланд съобщи, че нивото на предавани по полов път заболявания сред младежите в страната е нараснало 5 пъти за 10 години. Каква е причината ли? Младежите се притеснявали да си поръчват при покупка презервативи с малки размери.



3. "Бърза помощ" за контрацепция

Тази ситуация вече е клише дори по филмите - двойката вече е в спалнята, но мъжът е забравил да си вземе презервативи. Студентът втори курс от Ню Джърси Кайл Маккейб решил да се възползва от това и да открие свой бизнес. По всяко време на деня и нощта доставял презервативи във всяка стая на студенсткото общежитие за няколко минути. За един презерватив взимал 3 долара, а за 10 броя - 15 долара. При това взимал разписка от клиентите си, че не носи отговорност в случай на спукване на презерватива.



4. Презервативи за ядене

Презервативите могат да бъдат с различен цвят, релеф и дори вкус. Но доскоро не можеха да се ядат. Хонконгският ресторантьор Елвин Леунг Бо обаче представи ястие, наречено "Секс на плажа". Необичайната гозба представлява розов презерватив, направен от "капа" (вид водорасли) и "аморфофалус коняк" (корен, който често се ползва за приготвяне на желатин). Презервативът лежи върху "пясък" от стрити на прах гъби шийтаке. За повече автентичност връхчето на презерватива е запълнено с бяла паста, направена от мед и шунка "юннан".



5. Презервативите и католиците

За разлика от повечето световни религии католицизмът забранява категорично всякакъв вид контрол над раждаемостта. Табу са не само абортите, но и контрацептивните хапчета и презервативите. Дебатите относно кондомите бушували дълги години, а Бенедикт ХVI и Франциск заявили, че презервативи могат да се ползват само с цел предотвратяване на разпространението на болести като СПИН. В Ирландия вносът и продажбата на контрацептиви са били забранени до 1979 г., когато станали достъпни срещу представена рецепта от лекар. Едва през 1985 г. правителството на Ирландия, въпреки възмущението на църковните власти, легализирало продажбата на презервативи.



6. Бил Гейтс

Бил Гейтс, известен с участието си в благотворителни акции, обявил през 2013 г., че ще даде 100 хил. долара за проект за създаването на нови и подобрени презервативи. Идеята е да се произведат изключително тънки презервативи, които да осигуряват максимална наслада и при това да са безопасни. Гейтс смята, че новите презервативи имат потенциала на истинска златна мина.



7. Презервативите и закона

Ирландия не е единствената страна, където е имало закон срещу презервативите. В САЩ властите не винаги са били благосклонно настроени към контрацептивите. През XVIII в. хората ползвали животински черва за презервативи, но през 1839 г. Чарълз Гудиър изобретил вулканизацията на гумата, благодарение на което започнало производството на фабрични презервативи. През 1873 г. федералното правителство приело закон, забраняващ да се пращат по пощата свързани с любовни утехи предмети - еротична литература, секс-играчки и презервативи. Това нанесло сериозен удар на икономиката. Предубеждението към кондомите се запазило в продължение на няколко десетилетия. Дори и днес наличието на презервативи в джоба ви може да се използва срещу вас в съда в някои щати. При арест на човек, заподозрян в проституция, кондомите ще се смятат за доказателство на престъплението.



8. Иновация - "спрей-кондом"

Както е и във всяка друга индустрия, в производството на презервативи нововъведенията също са добре дошли. Макар кондомите обикновено да се пускат в един размер, той далеч не е подходящ за всички. Германецът Ян Винсент Краузе разработил нова концепция - презерватив, който се нанася на члена под вид на спрей. В прототипа на Краузер се предвижда тръба, в която се поставя пенисът. После върху него се нанася защитен слой течен латекс. Най-големият недостатък на изобретението е необходимото време за изсъхване на латекса (2-3 минути). Човек току виж изгубил романтична нагласа, чакайки презерватива си.



9. Презервативите и Олимпийските игри

Презервативите са задължителен атрибут на Олимпийските игри. Известно е, че на лятната Олимпиада в Сидни през 2000 г. са участвали 6582 спортисти от мъжки пол. Организаторите предоставили 70 хил. презерватива (т.е. над 10 броя на човек). Наложило се обаче спешно да поръчат още 20 хиляди. През 2014 г. по време на зимните Олимпийски игри в Сочи организаторите раздали вече 100 хил. презерватива (средно по 35 броя на спортист).



10. Презервативите и Студената война

Студената война е един от най-странните периоди в историята на човечеството. Специалните служби като ЦРУ и КГБ работили неспирно, за да осуетят работата на вражеските агенти. Въпреки че много от разработените схеми били доста зловещи, имало и откровено смешни идеи за атака срещу врага. Според слуховете в отдела на ЦРУ по политическа координация се зародил безумен план за психологическа диверсия. Идеята била над СССР с помощта на балони да бъдат разхвърляни презервативи с гигантски размери и надпис "Произведено в САЩ. Среден размер". Остава само да си представяме какъв ефект би имала тази психологическа атака във вече обтегнатите отношения между страните по онова време.