Да бъдеш фотомодел не е толкова лесно. Животът на неземните красавици не винаги прилича на онзи, който те демонстрират по страниците на списанията.

Решихме да разкрием няколко съвсем не-разкошни факта от ежедневието на моделите и да ви покажем какво всъщност означава да си образец за красота.

Фотомоделите всъщност не са толкова стройни, колкото изглеждат на снимките

Ретуширането на снимките отнема много повече време, отколкото си представяте. Някои модели изглеждат много по-различно, отколкото сме свикнали да ги виждам на рекламните банери. Има много уловки, с чиято помощ кадърът ще стане идеален. Например, придирчивият фотограф може да помоли модела да си залепи ушите с двустранно тиксо, за да не стърчат.



Нормално е да ядеш

Понякога гледайки идеалните фигури на фотомоделите, започваме да си мислим, че ежедневното им меню е съставено само от марули и ябълки. Това обаче не е вярно, повечето модели спазват нормална здравословна диета и дори си позволяват от време на време сандвичи с масло и салам.

За снимките не винаги се плаща

Новаците в света на модата по правило получават много скромен процент от продажбите на стоките, които рекламират. Често моделите рискуват да останат без заплащане, особено ако фотосесията се е провела в чужбина и процесът е напомнял по-скоро почивка, отколкото работа.



Фотосесиите изискват труд

За получаването на финалния резултат се изискват много усилия. Фотомоделът е длъжен да работи, независимо от атмосферните условия навън, често с абсолютно несъобразени със сезона дрехи. Освен това за един снимачен ден моделът сменя около сто образа и позира в редица крайно неудобни пози.

Папараците не спят

Дори професионалните фотомодели не желаят постоянно да са на фокус. Неприятно е да ви изненада някой твърде напорист папарак, надничащ през прозореца на спалнята ви.



Невероятно скъпите дрехи от ревютата и фотосесиите си остават у дизайнерите

Това, че моделите непременно получават като подарък ексклузивни тоалети, е мит. Да, понякога успяват да си вземат нещо, но това се случва крайно рядко и с по-евтини дрехи. Уникалните тоалети обикновено отиват в луксозни бутици.

Не всеки ден има работа

Много модели, без големите звездите в бранша разбира се, са принудени с месеци да седят без работа. Подобно е положението и на актьорите, които през повечето време се явяват на кастинги и далеч не винаги биват одобрени за желаната роля.

Очакването е основа на професията

Те чакат да им се направи прическа, чакат да бъдат гримирани, чакат фотографа да подреди осветлението, чакат екипът да се приготви, чакат да сключат доходоносен договор. Затова на снимачната площадка често ще видите модела с книга или телефон в ръка – има ужасно много свободно време, в което няма какво да прави.



Очакванията нямат нищо общо с реалността

Често се случва фотомоделът да чака с месеци една единствена фотосесия, която да се окаже тежко изпитание в непоносими условия. И това не е най-лошият случай. Понякога очакваната поръчка може просто да се отмени или да се възложи на друг модел – такива са рисковете на професията.

Фотомоделът може да е на всякаква възраст

Свикнали сме да мислим, че фотомоделите трябва да са млади и красиви. За второто сме съгласни, но за възрастта – не. Никога не е късно да започнете. Ако наистина сте в добра форма, нищо не ви пречи да опитате.